155 detinguts

Cau una xarxa de tràfic de ciutadans xinesos amb escala en pisos pastera de Barcelona

El destí final era el Regne Unit després del pagament de 20.000 euros per persona

L’organització captava les víctimes a la Xina i els prometien arribar fins al Regne Unit a canvi d’una ’tarifa plana’ de 20.000 euros. / POLICIA NACIONAL

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Policia Nacional ha desmantellat una xarxa internacional dedicada al tràfic il·legal de ciutadans xinesos i amb destinació al Regne Unit. Cada víctima pagava 20.000 euros pel viatge i, una vegada en territori Schengen, s'estaven de manera temporal en pisos pastera situats en diverses localitats catalanes fins a obtenir la documentació fraudulenta que era enviada des del seu país d'origen a través de serveis de paqueteria i que els permetia poder viatjar de manera irregular fins als seus destins finals al Regne Unit.

L'operatiu, del qual ha informat aquest dimarts la Policia, s'ha saldat amb la detenció de 155 persones, la majoria de nacionalitat xinesa, entre les quals hi ha els quatre caps de l'organització que han sigut arrestats com a presumptes autors de delictes de pertinença a organització criminal, falsedat documental i contra els drets dels ciutadans estrangers.

20.000 euros per cada viatge il·legal

La investigació va començar fa gairebé tres anys a l'aeroport del Prat de Llobregat. Els agents van detectar un augment significatiu en els delictes de falsedat documental per part de ciutadans d'origen asiàtic que pretenien volar cap al Regne Unit. L'anàlisi de les documentacions intervingudes va permetre als agents establir una connexió entre totes les detencions i constatar l'existència d'una xarxa.

Els investigadors van comprovar que, presumptament, l'organització captava les seves víctimes a la Xina i els prometia arribar fins al Regne Unit o Irlanda a canvi d'una tarifa plana de 20.000 euros per persona. Aquests diners incloïen tots els passaports necessaris per arribar il·lícitament al seu destí i la col·laboració de membres de la xarxa per travessar fronteres.

Després de ser introduïts a l'espai Schengen, eren traslladats a diferents municipis de la província de Barcelona on eren allotjats temporalment en pisos pastera. Allà els retiraven la documentació ja utilitzada i esperaven l'arribada dels nous documents de viatge per volar al seu destí final.

La documentació era confeccionada a la Xina i remesa fins a Espanya a través d'empreses de missatgeria i paqueteria, i es va poder constatar la regularitat d'un enviament a la setmana. Una vegada en el seu poder, l'organització adquiria bitllets d'avió en companyies low cost el mateix dia de vol per dificultar l'acció policial.

Cinc testimonis protegits

Notícies relacionades

Durant els tres anys d'investigació, els agents van aconseguir que cinc immigrants declaressin contra l'organització sota la figura del testimoni protegit. Una vegada analitzada tota la informació, els agents van portar a terme l'operació i van fer tres diligències d'entrada i registre en localitats de Barcelona -dues d'elles a Santa Coloma de Gramenet i una a Badalona- i es va detenir els quatre màxims responsables d'organització.

Fruit de l'operatiu s'han incautat mitjans informàtics, terminals mòbils, nombrosos documents d'identitat falsificats, 11.250 euros i 16.000 iuans en metàl·lic, així com dos segells elaborats artesanalment que eren utilitzats per simular estampes d'entrada a l'espai Schengen.