Denúncia

Dotze milions de nenes contrauen matrimoni cada any a tot el món

Unicef adverteix que el desafiament persisteix malgrat la tendència a la baixa en aquest tipus de casos

rs136684  dsc7452

rs136684 dsc7452 / Diana Zeyneb Alhindawi/ Save the Children

1
Es llegeix en minuts

Uns 650 milions de dones s'han casat sent nenes i, cada any, uns 12 milions més contrauen matrimoni, segons un informe del Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef) que adverteix que el desafiament persisteix malgrat la tendència a la baixa en aquest tipus de casos.

El percentatge de dones que es van casar sent nenes ha disminuït 15 punts en l'última dècada, de manera que la proporció ha passat d'una de cada quatre a una de cada cinc, aproximadament. Així, encara que en l'última dècada s'han evitat 25 milions de matrimonis, més de 150 milions de nenes corren el risc de casar-se abans del 2030.

"Per cada matrimoni infantil que s'evita, s'ofereix a una nena l'oportunitat de desenvolupar tot el seu potencial", ha advertit la principal assessora de gènere d'Unicef, Anju Malhotra, en un comunicat en què ha instat a "redoblar els esforços de forma col·lectiva" per complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

En aquest sentit, ha denunciat que "quan obliguen una nena a casar-se tan jove, s'enfronta a unes conseqüències tant immediates com per a la resta de la seva vida". Els desafiaments van des de l'abandonament escolar al risc de patir abusos a mans del seu marit o complicacions en l'embaràs.

A més, segons Malhotra, "hi ha grans repercussions socials, i augmenta el risc de perpetuar els cicles intergeneracionals de pobresa". "Tenint en compte el fort impacte que el matrimoni infantil pot produir en la vida d'una nena qualsevol reducció ens sembla una bona notícia, però encara ens queda un llarg camí per recórrer", ha afegit.

Cara i creu

Part dels avenços aconseguits en l'última dècada es concentren a l'Àsia meridional, en gran mesura gràcies al progrés de l'Índia. El risc que una nena es casi abans de complir els 18 anys en aquesta regió s'ha reduït en més d'una tercera part i la prevalença ha passat d'un 50 a un 30%.

Notícies relacionades

Unicef ha atribuït aquest canvi a la inclusió més gran de les nenes en el sistema educatiu, la inversió governamental en les adolescents i la difusió de missatges "rotunds" sobre les conseqüències legals i el dany social que deriven del matrimoni infantil.

Al costat oposat de la moneda se situa l'Àfrica subsaharianaUna de cada tres nenes casades recentment procedeixen d'aquesta part del món, tot i que fa 10 anys el nivell era d'una de cada cinc.