sentència pionera a bèlgica

Condemnat a 3.000 euros un home per dir "puta porca" a una dona

Un conductor que va ofendre una policia és la primera persona sancionada per la llei antisexista

Una norma del 2014 permet castigar actituds i insults sexistes als espais públics

zentauroepp42424879 sexismo belgica  sofie  peeters180306194405

zentauroepp42424879 sexismo belgica sofie peeters180306194405 / Photonews

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

“Puta” o “meuca” són només alguns dels qualificatius que Sofie Peeters, una estudiant de cine, va començar a sentir fa vuit anys quan es va traslladar a viure a un cèntric barri de Brussel·les. Durant mesos es va dedicar a gravar i documentar els insults, improperis, gestos obscens i comentaris masclistes i tot plegat jo va plasmar en un documental de final de carrera -'Dona del carrer'- que va commocionar Bèlgica. Aquell treball va permetre rellançar el debat sobre el sexisme als carrers que va culminar amb una llei que preveu sancions i multes contra aquesta mena d'actituds. Quatre anys després les autoritats belgues acaben d'aplicar-la per primera vegada.

El cas es remunta a principis de juny del 2016 quan dos agents de policia van assenyalar l'alto a un noi que havia comès una infracció de trànsit a la localitat de Zaventem al saltar-se un semàfor en vermell. Tan bon punt va ser detingut l'home va començar a desqualificar els dos agents i cada vegada més enfadat es va encarar amb un d'ells, una inspectora, a qui li va deixar anar que se n'anés a fer “feines més adaptades a les dones” abans de dir que no parlava amb dones i de demanar silenci a la “puta porc”.

La fiscalia del districte de Halle Vilvoorde va decidir aleshores acusar-lo de sexisme i el cas va acabar als tribunals que, el 7 de novembre passat, el van condemnar per “atemptar greument contra la dignitat de la persona pel que fa al seu sexe” a una multa de 3.000 euros o un mes de presó en cas de no pagar. Un càstig multiplicat per sis -la llei del 2014 preveu 500 euros- ja que també hi va haver amenaces contra l'agent.

Una llei difícil d'aplicar

“És habitual que els detinguts insultin o amenacin però que culpin personalment una policia per la seva condició de dona és especial. Així que ha sigut un bon cas per testar la llei”, reconeix Gilles Blondeau, portaveu de la fiscalia de Halle-Vilvoorde. En aquest cas hi havia testimonis que van facilitar la condemna però tot i així es tracta de la primera vegada que el Tribunal Correccional de Brussel·les castiga algú d'acord amb una llei habitualment difícil d'aplicar tal com reconeixen molts a Bèlgica. Amb tot, hi ha satisfacció perquè aquesta primera condemna pot ajudar a donar a conèixer a l'opinió pública que hi ha una llei contra el sexisme.

Notícies relacionades

I és que, habitualment, o bé les víctimes no posen denúncia o es troben moltes dificultats per provar l'existència d'insults, o hi ha persones que simplement no saben que existeix aquesta legislació, que podrien ben aviat copiar a França. El Govern d'Emmanuel Macron treballa actualment en un projecte de legislació que també inclou multes de 90 euros per castigar l'assetjament a les dones als espais públics. Segons el judici de l'Institut per a la Igualtat d'Homes i Dones de Bèlgica la condemna a Bèlgica demostra que la llei no és supèrflua i funciona.

Encara que la sentència belga i la iniciativa de Macron demostren que les coses han començat a canviar, els insults i els comentaris sexistes segueixen estant a l'ordre del dia en molts racons d'Europa. L'eurodiputat polonès Janusz Korwin-Mikke va proclamar a crits l'any passat des del seu escó al Parlament Europeu que les dones han de guanyar menys perquè són “més febles, més petites i menys intel·ligents que els homes”. Uns mesos abans el primer ministre eslovac, Robert Fico, deia “putes” a unes periodistes que li van preguntar per un cas de corrupció