nen desaparegut

Els pares del Gabriel diuen que el detingut per assetjament no té cap relació amb la desaparició

L'home ha ingressat a la presó per trencar una ordre d'allunyament que tenia de la dona

zentauroepp42376308 graf4155  nijar  03 03 2018   angel cruzy patricia ramirez  180303151003

zentauroepp42376308 graf4155 nijar 03 03 2018 angel cruzy patricia ramirez 180303151003 / Carlos Barba

4
Es llegeix en minuts

Els pares de Gabriel Cruz, el nen de 8 anys desaparegut a Níjar (Almeria), han afirmat aquest dissabte que l'home condemnat per assetjar la mare i detingut per incomplir una ordre d'allunyament no té cap relació amb la desaparició del seu fill.

Ángel Cruz i Patricia Ramírez han negat que el detingut, que ha ingressat a la presó, estigui vinculat amb la desaparició del nen malgrat els reiterats trencaments de les mesures d'allunyament que li han sigut imposades per assetjar la dona.

"La situació del senyor que és a la presó és per un assumpte d'assetjament a la meva persona, que fa força temps que dura, gairebé dos anys, temps en què jo m'he sentit molt assetjada, amb por", ha dit Patricia Ramírez, en una compareixença davant els mitjans de comunicació.

"No ha sigut una parella meva, és una persona que es va enamorar, les seves capacitats estan, podríem dir disminuïdes, però no té res a veure amb el nostre fill. I el fet que sigui a la presó no té res a veure tampoc amb la recerca del nostre fill", ha insistit la dona, visiblement consternada. "Per això, aquesta via queda completament descartada (...) és important que ho sàpiguen perquè no seguim tirant cap aquí", ha reiterat.

Que el deixin en un lloc públic

Ramírez també ha reclamat com a mare i "sense rancor" que qui tingui el Gabriel "intenti en un lloc públic, en una zona on el pugui deixar", fer que aparegui el nen, a qui ha qualificat com a "molt especial".

Ángel Cruz ha subratllat que el nen "és molt petit i necessita la seva mare i el seu pare també" i ha agraït la tasca als voluntaris i als membres de forces i cossos de seguretat i d'emergències, amb qui la família està "en contacte permanent i que permeten mantenir l'esperança de recuperar el Gabriel aviat".

El portaveu de la família, Santiago Burillo, ha afegit que ha sigut la Guàrdia Civil la que ha confirmat que l'assetjador "no està vinculat en cap cas amb la desaparició del Gabriel", si bé ha afirmat que el seu ingrés a la presó "suposa un alliberament per a la Patricia, ja que estava des de feia dos anys amb una situació realment dura".

Un agent de la Guàrdia Civil davant de la vivenda de la família del petit Gabriel, a Las Hortichuelas. / CARLOS BARBA (EFE)

"És molt important perquè permet eliminar el focus i centrar-se en altres vies d'investigació als professionals", ha destacat.

També ha reclamat que s'alliberin els telèfons de trucades amb "indicis que no siguin concloents" i ha instat a canalitzar aquestes trucades a través de la Guàrdia Civil perquè "seran tractades amb rigor, no seran rebutjades en cap cas".

Ha dit que el radi de recerca cada vegada "s'amplia més i és possible que busquin en algunes zones concretes per alguna informació que encara no ha arribat a la família". Burillo ha volgut "saldar rumors" que podrien implicar el pare en la desaparició del nen perquè "és totalment fals, en cap moment s'ha sospitat d'ell perquè la relació que mantenen els pares és meravellosa".

L'assetjador, a la presó

El detingut per trencar l'ordre d'allunyament, D. M. F. A., de 42 anys, va ser condemnat a sis mesos de presó amb l'atenuant de trastorn mental, per trencament d'una mesura cautelar ja que, el novembre del 2016, li havia sigut imposada una mesura d'allunyament de 200 metres per part del Jutjat d'Instrucció número 6 d'Almeria, que té vigència fins al novembre del 2019.

La sentència del Jutjat Penal número 1, contra la qual hi ha possibilitat de recurs d'apel·lació, recull que D. M. F. A. es va personar l'11 d'abril del 2017 al matí als voltants del pavelló Moisés Ruiz de la capital almerienca. Ho va fer, segons remarca el magistrat, "sabent que" Patricia Ramírez hi anava "habitualment per motius laborals". A continuació, cap a les 15.45 hores, es va personar en una cafeteria situada a uns 50 metres del pavelló referit, "incomplint amb això el que disposa aquesta resolució judicial".

Notícies relacionades

La decisió, del 14 de febrer, indica, així mateix, que D. M. F. A. presenta una alteració afectiva base que li determina "una percepció alterada de la realitat, que suposa una incapacitat per comprendre la naturalesa i il·licitud dels fets enjudiciats".

Aquest procediment penal contra D. M. F. A. deriva d'una sentència del 7 de novembre del 2016 del Jutjat d'Instrucció número 6 d'Almeria que el va condemnar, amb la seva conformitat, a tres mesos de presó com a autor d'un delicte d'assetjament i a la mesura d'allunyament que ha trencat en, almenys, dues ocasions. La magistrada va assenyalar que l'ara detingut s'havia "obsessionat" amb la mare del petit Gabriel i que, de manera "insistent i reiterada", havia buscat "la seva proximitat física i intentat contactar amb ella, que va sentir el seu ànim seriosament pertorbat i por de sortir al carrer per no trobar-se'l".