Reclamació

Els celíacs denuncien que Defensa els exclou de l'accés a les Forces Armades

El ministeri assegura que no té mitjans per garantir la seguretat alimentària dels afectats

zentauroepp42062967 epa901  adazi  letonia   13 02 2018   soldados espa oles de 180302114550

zentauroepp42062967 epa901 adazi letonia 13 02 2018 soldados espa oles de 180302114550 / VALDA KALNINA

1
Es llegeix en minuts
Efe

La Federació d'Associacions de Celíacs d'Espanya (FACE)ha denunciat aquest divendres que el Ministeri de Defensa exclou aquestes persones de l'accés a les Forces Armades amb el criteri que "no tenen les aptituds psicofísiques necessàries".

En un comunicat, la FACE explica que van mantenir una reunió el mes de novembre passat amb representants del Ministeri de Defensa per reivindicar la inclusió de les persones celíaques a les Forces Armades, i que acaben de rebre la resposta del Ministeri assenyalant que "no s'ha d'autoritzar el seu accés".

Segons la resolució rebuda per part de FACE, per poder accedir a les Forces Armades s'ha de superar un reconeixement mèdic que exclou els celíacs, ja que, segons el seu criteri, "no tenen les aptituds psicofísiques necessàries".

Es fa referència a l'ordre PRE/2622/2007, en què es contempla la malaltia celíaca i que estableix com a causa d'exclusió "l'afecció de l'estómac, l'intestí i el peritoneu amb trastorns orgànics o funcionals".

No obstant, la federació puntualitza que la malaltia celíaca "no impossibilita de cap manera la realització d'exercici físic o activitat esportiva sempre que no es transgredeixi la dieta".

Seguretat alimentària

Afegeix que la decisió de Defensa es basa en la màxima que "la no observança d'una dieta exempta de gluten comporta greus problemes de salut a curt i llarg termini".

"El ministeri ens ha comunicat que actualment no té mitjans per garantir la seguretat alimentària de les persones celíaques quan es troben en una missió fora del nostre país", apunta la FACE, que, no obstant, recorda que ja hi ha mitjans per adaptar aquests menús amb un protocol correcte de seguretat alimentària.

En aquest sentit, afirma que actualment s'inclouen menús per al personal militar musulmà, encara que, segons el Ministeri, "no és comparable, ja que es tracta d'un menú basat en un credo religiós i no patirien a la llarga cap problema de salut en el cas de no seguir la dieta".

Notícies relacionades

Actualment si un soldat rep un diagnòstic de celiaquia, passa a considerar-se personal apte amb limitacions, cosa que li impossibilita participar en missions.

"Des de FACE lamentem profundament la decisió adoptada pel Ministeri de Defensa, ja que denigra i discrimina terriblement el col·lectiu celíac", afegeix la nota.