L'OCU denuncia Nocilla per portar a confusió amb l'etiquetatge

Els consumidors també assenyalen els fabricants de la beguda Cocar

zentauroepp25605805 foto taller nocilla  pagina 63  superior derecha  tr3sc180228114631

zentauroepp25605805 foto taller nocilla pagina 63 superior derecha tr3sc180228114631

2
Es llegeix en minuts

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha presentat dues denúncies contra Idilia Foods SL (Nocilla) i Greenfood Import-Export SL, fabricant de la beguda Cocar, per l'incompliment de la normativa sobre informació alimentària facilitada al consumidor.

Segons OCU, Idilia Foods utilitza de forma irregular l'al·legació nutricional "+ llet font de calci" a l'envàs de Nocilla, ja que no indica en quina mesura la crema d'untar té més llet (si és un 1% o un 50%), i tampoc assenyala amb quin producte de la mateixa categoria s'està comparant per fer aquesta afirmació.

A més, l'organització denuncia que la ubicació i la mida de les lletres i del signe "+", tal com es presenten a l'envàs, poden induir a error el consumidor, ja que aparentment es refereix tant a la llet com al calci.

Si es tenen en compte els perfils nutricionals (encara pendents d'aprovar per la Comissió Europea), l'afirmació sobre el calci no hauria d'estar inclosa en l'etiqueta, ja que el producte multiplica per cinc el límit de greixos saturats i per sis el límit de sucre establerts, assenyala OCU.

¿Suc o refresc?

En el cas de Cocar, l'organització creu que l'empresa incompleix el reglament europeu per la falta de mencions obligatòries a l'envàs com la denominació de l'aliment i la quantitat de cadascun dels ingredients que el configuren.

Així, la normativa estableix que la denominació s'ha d'indicar a l'etiqueta de forma clara, llegible i si es comercialitza a Espanya, ha d'estar en espanyol.

No obstant, en aquest producte es desconeix si es tracta d'un suc o d'una beguda refrescant, ja que totes les denominacions que consten en l'envàs són comercials ("Cocar", "Superjuice", "Organic energy", etc).

A més, en la llista d'ingredients de l'envàs no hi surt la quantitat de guaranà, green tea o herba mate que es destaquen al frontal de l'envàs, un requisit obligatori.

Segons OCU, "l'engany pot orientar a la compra d'aquests productes en detriment d'altres de característiques similars, però que sí que informen de les seves verdaderes característiques i formes de producció".

En el primer cas de Nocilla la denúncia ha sigut presentada davant la Direcció de Consum de la Generalitat Valenciana, ja que l'empresa té la seva seu social a València; mentre que la denúncia contra el fabricant de Cocar s'ha registrat davant el mateix organisme de la Junta d'Andalusia ja que la companyia està ubicada a Sevilla.

Notícies relacionades

En les denúncies, OCU sol·licita a les dues direccions generals que posin en marxa un procediment d'inspecció i sanció a les dues empreses.

A més, OCU juntament amb altres organitzacions de consumidors d'11 països, ha posat en marxa una campanya per exigir a la Comissió Europea que publiqui els perfils nutricionals i acabi amb les al·legacions en aliments que no tenen un perfil nutricional saludable.