CRU HIVERN

El temporal de fred i neu a Catalunya començarà a remetre a partir del migdia

La borrasca deixarà pas a la pluja amb la pujada gradual de les temperatures

zentauroepp42334770 27 02 18 nevades  el camions   es veuen obligats a  sortir d180227201920

zentauroepp42334770 27 02 18 nevades el camions es veuen obligats a sortir d180227201920

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Ja estaven advertint els entesos en meteorologia que el pitjor passaria entre la nit passada i el matí d’avui. Per sort, i després de les restriccions de trànsit, la cancel·lació del transport escolar i la petició de no acudir a les visites mèdiques, s’espera que en les hores més crues la ciutadania estigui arrecerada a l’espera que amaini el xoc de trens entre la tempesta atlàntica i el front fred continental. Si tot segueix el seu curs en aquest episodi hivernal, aquest migdia haurien de començar a millorar molt les coses. I ràpidament.

Santi Segalà, responsable del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), va explicar ahir que la previsió era que la neu comencés a agafar a prop del mar a partir d’última hora d’ahir a la nit. En roda de premsa, va avançar que s’esperava que al litoral s’acumulessin entre zero i tres centímetres de neu. A la resta del territori estava previst un gruix d’entre 2 i 15 centímetres. Al Pirineu i, sobretot, al Prepirineu, les estimacions eren que el gruix acumulat arribés als 30 centímetres. El màxim responsable del Meteocat va dir que al llarg del dia d’avui aniran avançant les precipitacions en forma d’aigua, mentre que la neu quedarà restringida a les comarques de muntanya de Lleida, sobretot al Prepirineu. «En aquesta situació –va sostenir ahir a mitja tarda– ens queden 24 hores de seguir molt atents». Demà, la cota de neu ja se situarà per sobre dels 1.500 metres d’altitud. 

Més enllà de l'Ebre

A la resta d’Espanya, i fins avui, la borrasca Emma (resultat de les dues pertorbacions que afecten aquests dies el nostre país) es deixarà sentir amb especial intensitat sobretot a Aragó, Castella i Lleó, Navarra, Galícia, la Rioja i País Basc, a més de Catalunya, segons l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). Les previsions per avui també parlen de nevades intenses que, a partir de demà, donaran pas a pluges amb acumulacions d’aigua superiors als 150 litres per metre quadrat en moltes zones del país, a les quals haurà de sumar la que hi aporti el desglaç per la fluctuació en la cota de neu. Aigua de maig per al camp.

Galícia, el delegat del Govern, Santiago Villanueva, va anunciar l’alerta de circulació per neu a les províncies de Lugo, Ourense i part de la Corunya. Mentrestant, a l’Aragó, els tres Comitès Provincials de Vialitat Hivernal avaluaven també la situació i preparaven 125 màquines llevaneu i, a Lleó, l’ajuntament activava el seu propi pla de nevades.

Problemes al litoral

Notícies relacionades

La situació era complicada també al litoral, amb un temporal marítim d’importància que l’Aemet va anunciar que afectarà sobretot zones d’alta mar a l’Atlàntic, així com a la costa de Girona, i les atlàntiques i cantàbriques, amb especial incidència a Andalusia occidental i Canàries.

De fet, a l’arxipèlag canari, les illes de La Palma, Tenerife, La Gomera, El Hierro i Gran Canària continuen sota alerta meteorològica per pluges, vent i fenòmens costaners, una situació que, segons Aemet, s’estendrà avui a Lanzarote i Fuerteventura.