Debat d'una llei

Més de 200.000 nens es van casar durant una dècada als EUA

Tots els estats del país autoritzen els casaments infantils en determinades circumstàncies

Vuit de cada deu d'aquests menors són nenes i el 77% van ser casades amb adults

zentauroepp42316176 sherry johnson180225173507

zentauroepp42316176 sherry johnson180225173507 / Brendan Farrington

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Sherry Johnson es va casar de blanc, va posar amb un somriure a les fotos del casament i va rebre un certificat de matrimoni validat pel jutge. Tot aparentment normal, si no fos perquè la seva història hauria de ser qualsevol cosa menys normal. Johnson va ser violada als 8 anys, va tenir el seu primer fill als 10 i va ser obligada a casar-se amb el seu violador als 11, un diaca de la seva parròquia que en aquella època tenia 20 anys. Així va ser com la seva família i la seva església van voler tapar l’escàndol de l’agressió sexual i les conseqüències penals contra el violador. «Vaig sentir que tot el sistema m’havia fallat, no tan sols va ser una persona», va dir a la CBS aquesta dona afroamericana de 58 anys. Quan finalment va aconseguir divorciar-se de l’home que li havia robat la infantesa, tenia 17 anys i cinc fills.

La seva història ressona aquests dies a Florida, on el Parlament estatal debat una llei per prohibir el matrimoni dels menors de 18 anys. Encara que sembli increïble, aquesta llei convertiria aquest estat en el primer i únic de tots els Estats Units a rebutjar de manera categòrica i sense excepcions els casaments infantils. A la resta del país, els forats legals mantenen vigent una pràctica que el mateix Departament d’Estat defineix com un abús contra els drets humans. L’embaràs, el consentiment patern dels esposos o l’autorització del jutge encara serveixen a la majoria d’estats com a pretext per autoritzar els matrimonis infantils, malgrat que molts d’ells fixen els 18 anys com a edat mínima per passar per l’altar.

Entre els anys 2000 i 2010, gairebé 250.000 nens es van casar als Estats Units, alguns d’ells amb tan sols 10 anys d’edat, segons el recompte d’Unchained At Last, una organització que lluita contra aquesta classe de matrimonis. La xifra real, no obstant, hauria de ser significativament més alta perquè 10 estats no aporten xifres o ho fan només de manera incompleta. Vuit de cada deu d’aquests menors són nenes i el 77% d’elles van ser casades amb adults.

Un fenomen associat a la pobresa

Notícies relacionades

«Gairebé totes les dades suggereixen que les nenes urbanes, de classe mitjana i de famílies riques no es casen joves. Aquest és un fenomen rural i associat a la pobresa», va dir l’any passat a The Independent Nicholas Syrett, autor d’un llibre sobre el matrimoni infantil als Estats Units. Al llarg dels últims temps, diversos estats han intentat endurir la legislació, però només ho han fet a mitges. Texas i Virgínia van fixar l’any passat els 18 com a edat mínima per al matrimoni, però van permetre que els seus tribunals fessin excepcions en determinats casos. Encara va ser més sonada la decisió del governador de Nova Jersey, que fa tan sols uns mesos va vetar una llei que hauria prohibit els casaments infantils sense excepció. Chris Christie ho va justificar afirmant que aquesta llei «violaria les cultures i tradicions religioses d’algunes comunitats de Nova Jersey».

Els EUA no estan sols ni de bon tros en aquest sentit. D’acord amb Human Rights Watch, el 88% de països del món fixen els 18 com a edat mínima per al matrimoni, però el 52% de nacions permeten als menors casar-se quan els seus pares així ho determinen. Com a resultat d’aquestes polítiques, hi ha actualment uns 700 milions de persones a tot el món que es van casar sent encara nens. Uns 250 milions tenien menys de 15 anys.