ESCÀNDOL A ITÀLIA

L'Església investiga gravacions de religiosos gais practicant sexe

La diòcesi de Nàpols ha rebut un dossier amb uns 60 religiosos implicats amb un prostitut

 

  / EFE / ANTONIO LACERDA

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

La diòcesi de Nàpols va confirmar dissabte a la nit haver rebut un cedé amb un dossier sobre la implicació d’uns 60 religiosos i seminaristes italians en activitats homosexuals amb un home que es dedica al sexe de pagament i que és l’autor de les gravacions. «El material serà oportunament examinat per ser enviat a les diòcesis interessades per a la seva eventual avaluació», diu un comunicat del bisbat napolità.

Dies enrere, el portal Gaynwes.it (diari digital de la LGBT) havia informat sobre l’existència d’aquest dossier de 1.200 pàgines que suposadament revelarien l’existència d’una xarxa de capellans gai que abraçaria des de Roma fins a Catània, a l’illa de Sicília. Segons les mateixes fonts, la xarxa funcionaria a través d’una aplicació específica per als telèfons que ha sigut utilitzada per algun bisbe, sacerdots, religiosos, frares i seminaristes.

    

El dossier hauria sigut entregat a la cúria napolitana per un noi que es dedica a la prostitució i que resideix a Nàpols. Aquesta persona ja era coneguda per haver revelat en el passat tràfics financers d’un capellà, Luca Morini, també conegut com a míster euro. Segons Gaynews, en el cedé hi ha una fitxa personal per a cada un dels implicats i una captura de pantalla sobre les converses que mantenien via telefònica.

La cúria de Nàpols no ha revelat el contingut del dossier, però ha demanat prudència abans de treure’n conclusions. Almenys, fins que no s’hagi comprovat la veracitat del contingut. Aquesta tasca la faran les diòcesis dels presumptes implicats en la xarxa.

Un prelat influent

La publicació d’internet Gaynews avançava que entre els casos esmentats a les pàgines del dossier hi ha el d’un prelat influent, amb xòfer al seu càrrec, que «paga els prostituts amb postepay», el d’un rector que organitzaria «gang bangs [sexe en grup] a la parròquia», de capellans en discoteques gay friendly i de suposades orgies en un convent.

Notícies relacionades

Anys enrere el tema de l’homosexualitat entre els eclesiàstics va estar present a les primeres pàgines dels mitjans de comunicació. A Polònia hi va sortir un llibre sobre un suposat lobby gai lobby d’abast internacional. El capellà polonès era Krzysztof Charamsa, secretari adjunt d’una comissió vaticana fins al 2015, quan va sortir de l’armari i va ser suspès del seu càrrec i les seves funcions. Al final, juntament amb el seu company es va traslladar a viure a Barcelona.

L’any passat el periodista Gianluigi Nuzzi va treure Peccato originale, un llibre en el qual revela l’existència d’una comunitat homosexual activa al seminari de Sant Pius X, situat a Como, a la frontera amb Suïssa. La diòcesi va informar que les indagacions havien sigut negatives. No obstant, recentment ha reobert la investigació arran de nous testimonis. En el passat, diversos papes i comissions vaticanes havien sostingut, en resum, que l’«homosexualitat no activa» té cabuda en l’Església catòlica.