SEGONA ONADA DE L'INFORME

El CAC demana la retirada de nous continguts que promouen la violència masclista

Són 10 nous vídeos i 90 webs que banalitzen les dones i exhorten al maltractament

zentauroepp42256931 informe cac an lisi de la pres ncia a internet de continguts180222090653

zentauroepp42256931 informe cac an lisi de la pres ncia a internet de continguts180222090653

2
Es llegeix en minuts

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha denunciat davant la fiscalia especial de delictes d'odi i discriminació de la Fiscalia Provincial de Barcelona 19 vídeos i blogs a internet que inciten a la violència masclista "la banalitzen, mostren pautes sobre com exercir-la i difonen escenes de violència" amb el que consideren "un discurs complaent i amb missatges que tracten vexatòriament les dones, així com "nens simulant escenes de violència masclista com si fos un joc". És la segona vegada que l'organisme regulador de l'audiovisual a Catalunya denuncia temàtiques similars a internet.

Entre els continguts denunciats hi ha 10 vídeos a Youtube, amb títols com Cómo golpear a tu novia si te engaña, Castigo a mujer infiel, Manual Cristiano de Nalgadas a Tu Esposa Terapeuta saudí enseña cómo golpear a las mujeres, que sumen un total de 478.151 visualitzacions, assenyalen. També inclouen vuit blogs, amb títols com Niña obediente o Sumisa silenciosa" i la web Domestic-Discipline.

El regulador de l'audiovisual català també ha demanat a Google, propietària de Youtube, que retiri els vídeos denunciats, a Tumblr que faci el mateix amb els blogs i en el cas de la web s'ha posat en contacte amb l'empresa propietària. 

El CAC considera que aquests continguts inciten a la violència masclista en les seves moltes formes, "des de física, psicològica i sexual, en els àmbits privat o públic, o bé la plantegen com una pràctica justificada". I posa com a exemple la recomanació d'un dels blogs denunciats: "A vegades simplement se les ha de pegar perquè recordin qui mana, unes bones corretjades un cop la setmana sempre són recomanables per mantenir la humilitat de la dona" o quan explica com s'ha de pegar per no "deixar marques a la cara sinó calmar la dona i humiliar-la recordant-li quin és el seu lloc".

A vegades, denuncia l'organisme, els blogs masclistes recorren a nens per representar escenes de violència masclista en l'àmbit adult. I justifica que l'home pugui pegar a la dona pel seu comportament, per exemple, en un ball.  

Notícies relacionades

L'informe també assenyala "la vehiculació de missatges misògins o que tracten les dones de manera vexatòria o com si fossin un objecte", es qüestiona la seva intel·ligència, se les desautoritza o se'ls atribueix una condició inferior.

El CAC ja va presentar un primer informe sobre violència masclista a internet fa dos anys que va motivar la retirada de cinc vídeos i cinc blogs similars als actuals. A més, ha actuat demanant la retirada de continguts que fomentaven i difonien pornografia infantil, pedofília, homofòbia o incitaven al suïcidi, l0anorèxia i altres trastorns alimentaris. En total, assenyalen, les empreses a les quals es va elevar la denúncia van retirar 56 continguts.