EL MES DE MAIG PASSAT

La Policia atribueix al mal muntatge l'accident mortal d'un inflable a Caldes

El fort vent va provocar que l'atracció sortís disparada i morís una nena de 6 anys

zentauroepp38343497 caldes de malavella 08 05 2017 peritos de la compa ia asegur180218102849

zentauroepp38343497 caldes de malavella 08 05 2017 peritos de la compa ia asegur180218102849 / MARINA LOPEZ

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un informe elaborat per la Policia Nacional conclou que el castell inflable del restaurant Mas Oller de Caldes de Malavella (Selva), on va morir una nena de 6 anys el 7 de maig del 2017, estava mal muntat.

Segons l'agència ACN, que cita El Punt Avui, la policia destaca la "mala qualitat" de l'atracció i assenyala com un factor important de l'accident el fet que només estava subjectada per dos ancoratges. En aquest sentit, l'informe conclou que el fort vent -amb ràfegues de 30 km/h- va generar que el castell hagués de suportar una tensió de 122 quilos, una força massa gran per a les dues fixacions, que van acabar cedint.

El text, elaborat pel grup d'enginyeria forense de la Policia, fa èmfasi que si s'hagués fixat a terra en sis punts i no només en dos, s'hauria evitat l'accident, ja que s'hauria repartit la tensió.

L'informe també destaca que l'atracció "no complia amb la normativa vigent" ni en l'homologació ni en la instal·lació. "El producte no tenia garanties de seguretat", sosté l'escrit dels agents, que ja s'ha entregat a les parts personades en el procediment judicial que està obert per aquesta causa, i en què s'investiga els propietaris del restaurant per un delicte d'homicidi imprudent i sis més de lesions per imprudència. En l'accident va morir una nena i dos menors més van resultar ferits.

Coincideix amb el dels Mossos

L'informe de la Policia coincideix amb el que van fer els Mossos d'Esquadra al maig, que ja va avançar EL PERIÓDICO, i que té el Jutjat d'Instrucció número 2 de Santa Coloma de Farners, que porta el cas. Els Mossos ja van avisar que els ancoratges eren "deficients", un fet que, sumat a les "grans dimensions" del castell i al fort vent, va provocar que l'atracció "s'aixequés parcialment" primer, i acabés sortint disparada després. L'atracció no tenia permisos, com sol ser habitual en aquest tipus de muntatges.

Notícies relacionades

La policia catalana també fa èmfasi en la falta de supervisió de l'inflable, i considera que hauria sigut "determinant" a l'hora de detectar els primers balancejos de l'atracció, cosa que hauria permès evitar la tragèdia.

L'extens informe de la Policia Nacional -més de 150 pàgines- permet descartar doncs algunes de les hipòtesis que s'havien fet en relació amb el cas. Una de les que s'havien contemplat tenia a veure amb la possibilitat que el motor hagués escalfat l'aire interior del castell, que s'hauria elevat parcialment fins a trencar els ancoratges.