El Papa descongela per fi la comissió vaticana de protecció al menor

L'òrgan consultiu, presidit pel cardenal O'Malley, incorpora més víctimes d'abusos

El comitè, integrat per 16 persones, tindrà nou membres nous

fcasals38976853 it017 barbania  italia  20 06 2017   el papa francisco ofici180210171229

fcasals38976853 it017 barbania italia 20 06 2017 el papa francisco ofici180210171229 / MAURIZIO DEGL INNOCENTI

1
Es llegeix en minuts

El papa Francesc ha confirmat aquest dissabte el cardenal Seán O'Malley com a president de la Comissió Pontifícia per a la Protecció de Menors (CPPM) i ha nomenat en aquest òrgan consultiu 16 membres, nou dels quals són nous. Entre ells hi ha víctimes d'abús sexual per part de sacerdots, però la Santa Seu no ha revelat la identitat d'aquestes persones, que han preferit no "explicar públicament" les seves experiències i fer-ho només dins de la comissió.

Segons ha informat el Vaticà, la "sessió d'obertura de l'Assemblea Plenària de l'abril començarà amb una reunió privada amb diverses persones que han patit abusos". Després, els membres "debatran diverses propostes per promoure un diàleg permanent amb les víctimes de tot el món".

Els nous comissaris són Benyam Dawit Mezmur (Etiòpia), Arina Gonsalves (Índia), Neville Owen (Austràlia), Sinalelea Fe'ao (Tonga), Myriam Wijlens (Països Baixos), Ernesto Caffo (Itàlia), Jane Bertelsen (Regne Unit), Teresa Kettelkamp (Estats Units) i Nelson Giovanelli Rosendo dos Santos (Brasil).

Els set membres reconfirmats són Gabriel Dy-Liacco (Filipines), Luis Manuel Alí Herrera (Colòmbia), Hans Zollner (Alemanya), Hanna Suchocka (Polònia), Kayula Lesa (Zàmbia), Hermenegild Makoro (Sud-àfrica) i Robert Oliver (Estats Units).

Experts en diferents àmbits

El cardenal O'Malley ha explicat que els comissaris acabats de nomenar "afegiran una perspectiva global a la protecció dels menors i adults vulnerables" per a aquest òrgan del Vaticà que ajuda les esglésies locals de tot el món en els seus esforços per protegir tots els nens, joves i adults vulnerables a patir abusos. El Papa ha elegit aquests vuit homes i vuit dones "en el camp multidisciplinari dels experts internacionals en la protecció de menors i adults vulnerables contra el delicte d'abús sexual", segons ha explicat el Vaticà.

Notícies relacionades

"Els representants de diversos nous països oferiran la seva saviesa i experiència a la comissió, i reflectiran l'abraçada global de l'Església i el desafiament de crear estructures de protecció en diferents contextos culturals", s'afegeix al comunicat.

L'enfocament amb què treballaran seguirà sent "primer les víctimes i els supervivents" per aprovar i executar totes les polítiques i els programes educatius de la Comissió. "La CPPM vol escoltar directament les veus dels que han patit abusos, perquè el consell ofert al Sant Pare estigui realment impregnat de la seva saviesa i experiències", ha informat el Vaticà.