SIS MESOS DESPRÉS

L'Ajuntament de Barcelona es persona en la causa per l'atemptat de la Rambla

Un informe avala la mesura, després d'analitzar els perjudicis causats a la ciutat per l'atac terrorista del 17-A

Els serveis municipals ja han tractat més de 9.000 objectes i documents dipositats en homenatge a les víctimes

zentauroepp39851590 barcelona 28 08 2017 se retiran todas las ofrendas que duran180217120316

zentauroepp39851590 barcelona 28 08 2017 se retiran todas las ofrendas que duran180217120316 / ALVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts

L'Ajuntament de Barcelona s'ha personat com a acusació particular de cara al judici per l'atemptat terrorista del 17 d'agost a la Rambla, que va causar 16 morts, segons ha avançat l'alcaldessa, Ada Colau, en un article publicat en aquest diari. Quan es compleixen sis mesos de l'atac, el consistori ha formalitzat aquesta setmana la personació com a acusació particular al Jutjat Central d'Instrucció número 4 de l'Audiència Nacional.

L'ajuntament ha justificat aquesta decisió per "exercir les accions penals i civils que li corresponguin com a condició de perjudicat" per aquest atemptat i, en definitiva, per proporcionar tota l'ajuda a les víctimes de l'atac terrorista i els seus familiars. Basa la seva decisió en un informe que analitza els perjudicis causats per l'atemptat i detalla la despesa feta en recursos humans per atendre aquesta situació d'emergència.

Al mateix temps, el consistori al·lega que l'atemptat ha perjudicat la capital catalana en la seva projecció internacional.

En el seu escrit de personació, també argumenta que, com a màxim representant de la ciutat, té l'obligació legal de reclamar i desplegar els recursos necessaris per donar una resposta jurídica adequada als autors de l'atemptat.

De manera subsidiària, l'ajuntament també demana en aquest escrit personar-se com a "acusació popular" en el judici per entendre que l'atac va ser de tanta envergadura i transcendència que, per interès general i del conjunt de la ciutadania, l'obliguen "a entrar activament en el procediment per defensar-los".

Homenatge a les víctimes

Mentrestant, els serveis municipals continuen amb l'inventari i la catalogació dels objectes i els documents dipositats a la Rambla durant els dies posteriors a l'atemptat en senyal de dol i com a homenatge a les víctimes.

L'Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona ja ha tractat i netejat un total de 4.653 documents, que ara estan a l'espera d'una segona fase per digitalitzar-los.

El Museu d'Història de Barcelona, per la seva part, ha catalogat i documentat fins ara uns 5.000 objectes, dels 8.000 que es van dipositar a la Rambla.

Notícies relacionades

L'objectiu d'aquests treballs és posar a disposició de tothom, coincidint amb el primer aniversari dels atemptats, el registre de documents i objectes a través de la web No tinc por.

Pel que fa a l'atenció psicològica a les víctimes, en aquests sis mesos des de l'atemptat s'han format unes 200 persones que estan en contacte amb persones potencialment susceptibles d'haver patit seqüeles, i s'han creat tres grups psicoeducatius i un grup terapèutic derivat d'un d'aquests grups.