OENAGÉS

L'escàndol sexual d'Oxfam a Haití se salda amb 1.200 baixes de socis a Espanya

Aquesta organització té 236.000 a tot el territori nacional

De moment no hi ha cap baixa comptabilitzada entre els voluntaris de l'organització

zentauroepp42050908 a sign is seen above a branch of oxfam  in central london  b180213141229

zentauroepp42050908 a sign is seen above a branch of oxfam in central london b180213141229 / SIMON DAWSON

1
Es llegeix en minuts

Un total de 1.200 persones s'han donat de baixa com a socis d'Oxfam Intermón, arran de l'escàndol d'Oxfam Regne Unit a Haití, on membres del personal de l'organització van contractar el 2011 prostitutes, entre les quals hi hauria menors, amb fons de l'ONG.

La filial espanyola d'Oxfam té 236.000 socis que aporten una quantitat regularment i donants puntuals. Concretament, 193.000 són socis i, d'aquests, un total de 1.200 han contactat amb l'ONG per donar-se de baixa després que saltés la notícia, segons han informat fonts d'Oxfam Intermón.

Segons les mateixes fonts, de momento no hi ha cap baixa comptabilitzada entre els voluntaris de l'organització. A més, asseguren que també estan rebent moltes trucades i mostres de suport de socis i de la ciutadania en general.

Millores en la selecció

La subdirectora general d'Oxfam Intermón i directora del departament de Persones i Organització de l'ONG, Pilar Orenes, va indicar que milloraran els seus processos de selecció de personal i ha proposat estudiar possibles sistemes d'alertes en el sector perquè una persona amb una conducta inapropiada no pugui arribar a ser contractada en una altra organització, després de l'escàndol que va passar a Haití el 2011.

Notícies relacionades

En tot cas, ha assegurat que la filial espanyola no es planteja sortir d'Oxfam. "La primera mesura és revisar tot el nostre procés de com treballem dins del nostre marc ètic, i això suposa revisar les eines que tenim perquè aquestes coses no passin, i en el cas que passessin com poden ser denunciades, investigades, acompanyades i comunicades; millorar els nostres reclutaments, canals i com tanquem els casos", ha explicat Orenes.

Segons ha precisat, el cas d'Haití els ha "remogut" i estan "enfadats i dolguts" encara que amb "el compromís d'assegurar que aquests casos no passin" més. "És un repte per a tota la confederació, m'atreviria a dir que per a tot sector, revisar-ho tot, com fem la prevenció, els processos de selecció", ha afegit.