El judici a un home que va mantenir relacions sexuals amb una nena d'11 anys reobre a França el debat sobre l'edat de consentiment

La fiscalia reexaminarà el cas després de les al·legacions de l'advocada de la víctima perquè es consideri una violació i no només una ofensa sexual

zentauroepp42059805 pontoise180214183304

zentauroepp42059805 pontoise180214183304 / BENOIT PEYRUCQ

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

¿Una nena d’11 anys pot mantenir relacions sexuals consentides amb un adult? La justícia francesa no tindrà fàcil respondre a una qüestió que des de fa mesos alimenta el debat a l’altre costat dels Pirineus i ha portat el Govern a intervenir en l’assumpte. En aquest moment no hi ha a França una edat mínima per sota de la qual qualsevol acte sexual amb un menor seria considerat una agressió. Perquè una violació sigui tipificada com a tal, s’ha de demostrar coacció, amenaça, violència o sorpresa.

No obstant, experts i associacions de defensa dels drets de la infància sostenen que un menor pot quedar-se paralitzat davant les demandes sexuals d’un adult sense que això signifiqui que ho faci de manera voluntària. En la majoria dels casos, simplement no sap com reaccionar. Davant un tema tan sensible, l’Executiu prepara un projecte de llei per fixar una edat mínima de consentiment sexual. El president francès, Emmanuel Macron, és partidari de situar-la en els 15 anys. A Espanya està fixada en els 16 anys.

El debat ha sorgit de nou durant el judici obert dimarts al tribunal de Pontoise, al nord de París, que s’ha de pronunciar sobre el cas d’una nena que va mantenir relacions sexuals amb un home de 28 anys. Els pares de la nena van presentar una denúncia per violació, però la fiscalia només va acusar l’adult d’un delicte d’ofensa sexual al considerar que la menor no s’hi va oposar. Els fets, revelats pel diari Mediapart, es remunten al 24 d’abril del 2017, quan la nena es va trobar de camí a casa amb un home amb qui s’havia trobat prèviament diverses vegades. 

Ell es va dirigir a la noia amablement, la va piropejar preguntant-li si sent tan guapa no tenia nòvio i després li va proposar anar junts a casa seva. La nena es va limitar a arronsar-se d’espatlles. «No va dir que no ni que sí. Es va encongir d’espatlles, cosa que per mi volia dir que hi estava d’acord», es va defensar l’acusat. A l’ascensor de l’edifici, va intentar besar-la i en aquell moment ella es va adonar que havia caigut en una trampa, segons va relatar la mare. «Estava terroritzada, no s’atrevia a moure’s per por que la forcés i va decidir ser com un autòmat».

"Tristesa immensa"

Al replà del pis li va demanar que li fes una fel·lació abans d’entrar a l’apartament, on la va penetrar. Després li va dir que no parlés amb ningú de l’assumpte, però tot just arribar a casa, ella l’hi va explicar a la seva mare. «Tenia una tristesa immensa, estava completament desesperada, com si la vida hagués perdut el seu sentit. La primera cosa que em va dir va ser que el seu pare es pensaria que era una puta», va recordar la mare. La policia va interrogar la víctima i va concloure que l’acte sexual es va fer sense violència ni coacció, cosa que va conduir la fiscalia a perseguir el denunciat per ofensa sexual i no per violació. En el primer cas, la condemna és d’un màxim de cinc anys de presó mentre que en el segon pot arribar a 20.

Notícies relacionades

La decisió del ministeri públic va irritar l’advocada de la família, que va reclamar tornar el cas al jutge al·legant coacció moral i efecte sorpresa. «És gairebé insultant per a la víctima que es parli d’ofensa sexual perquè això vol dir que hauria sigut còmplice del seu agressor», va subratllar la lletrada. En la primera sessió del judici, celebrat a porta tancada, els jutges, després de sentir els arguments, van decidir reenviar el cas a la fiscalia perquè aprofundeixi en la seva investigació i requalifiqui el delicte. Una primera victòria per a la família de la nena.

La defensa de l’acusat, en canvi, va al·legar no entendre la decisió. «No hi ha hagut cap element constitutiu de violació, ni de violència ni d’amenaça, ni de sorpresa», va argumentar, i va sostenir que el seu client pensava que la nena tenia més de 15 anys.