Formentera obligarà a demanar permís per entrar-hi un cotxe o una moto

El Govern balear vol reduir els vehicles que circulen per l'illa

zentauroepp25059451 club del  lector foto formentera   pagina 61   superior izqu180209101958

zentauroepp25059451 club del lector foto formentera pagina 61 superior izqu180209101958

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Qualsevol persona que vulgui viatjar amb el seu cotxe o moto a Formentera o qualsevol empresa que vulgui llogar vehicles a l'illa des de l'estiu del 2019 haurà de tenir un permís previ que concedirà el Consell insular en virtut d'una llei pionera a Espanya que ultima el Govern balear per reduir la pressió turística.

Formentera arriba en plena temporada alta als 47.000 residents de fet, entre visitants, veïns i treballadors de serveis, gairebé quatre vegades la seva població empadronada, i uns 30.000 vehicles circulen per una xarxa viària total de 38.500 metres de longitud, una pressió que el Govern, atenent a la demanda unànime de les forces polítiques de Formentera, s'ha proposat alleujar.

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, va detallar dijous el contingut de l'esborrany de la llei de mesures urgents de sostenibilitat ambiental i turística per a l'illa de Formentera, que ahir a la nit va presentar a les entitats socials a l'illa la cap de l'executiu autonòmic, Francina Armengol.

La llei, que s'aprovarà a finals d'aquest any o principis del 2019, habilitarà el Consell de Formentera a fixar un sostre de vehicles en temporada turística que inclourà els cotxes i les motos dels residents, les flotes de les empreses de lloguer i les targetes assignades a visitants que hauran de ser sol·licitades amb antelació i que seran imprescindibles per desembarcar a l'illa.

Creixement anual del 7%

Pons ha destacat que tant el sostre de vehicles com la temporada en què serà preceptiva la targeta de circulació especial els determinarà la institució insular a partir de l'anàlisi de la situació de l'estiu que ve, en què previsiblement se superaran les xifres de visitants i cotxes dels anteriors, ja que s'està produint un creixement anual al voltant del 7%.

La incomoditat que la circulació diària dels 30.000 vehicles que s'acumulen a Formentera en temporada alta i el "risc de ruptura de l'equilibri mediambiental" justifiquen l'adopció de mesures inèdites a Espanya i que només tenen precedents a l'illa italiana de Capri, vuit vegades menor, i en algunes illes encara menors dels Països Baixos, ha indicat Pons.

El conseller ha posat l'accent en el fet que, en paral·lel a la restricció de motos i cotxes, es millorarà el transport públic a Formentera per garantir la mobilitat dels visitants que no puguin o no vulguin utilitzar vehicles propis o de lloguer.

Actualment hi ha registrats a l'illa uns 10.000 vehicles de residents i uns 10.000 d'empreses de lloguer, mentre que els altres 10.000 de la temporada alta són principalment els que porten les empreses de lloguer per atendre la demanda de turistes.

Objectiu: menys de 30.000 vehicles

Encara que ha eludit xifrar el sostre que s'haurà de fixar, Pons ha assegurat que el propòsit és reduir els 30.000 garantint el dret de circulació dels residents, el transport de mercaderies i el de persones amb mobilitat reduïda, així com fomentant els vehicles elèctrics.

El nombre de vehicles que podrà tenir cada resident, les excepcions per als treballadors de temporada, les fórmules d'adjudicació de les targetes per a flotes de lloguer i la quota que es reservarà per a vehicles particulars forans són detalls que correspondrà fixar al Consell insular cada temporada.

Notícies relacionades

El control de les autoritzacions dels vehicles que no siguin de residents o d'empreses autoritzades que els tinguin tot l'any a Formentera correspondrà a les navilieres que transportin càrrega rodada fins a l'illa.

Pons ha destacat que el "pas valent" que suposa la futura llei està avalat pel consens social i polític existent a la pitiüsa menor i per les competències que tenen en matèria de turisme, transport i medi ambient el Govern i el Consell insular, que a més és l'ajuntament de l'illa.