CINQUÈ ANIVERSARI DE LA RENÚNCIA

Benet XVI va prometre a Francesc "total obediència" abans que el nou Papa saludés el món

El papa emèrit va comunicar per telèfon al seu successor que a partir de llavors comptaria amb la seva oració

El secretari de l'antic pontífex revela que inicialment va pensar a dissuadir-lo de la seva decisió de retirar-se

fcasals38976853 it017 barbania  italia  20 06 2017   el papa francisco ofici180210171229

fcasals38976853 it017 barbania italia 20 06 2017 el papa francisco ofici180210171229 / MAURIZIO DEGL INNOCENTI

2
Es llegeix en minuts
Agències / Irene Savio

El papa emèrit Benet XVI, de 90 anys, va prometre a Francesc, de 81, «total obediència» en una conversa telefònica que van mantenir després de l’elecció del pontífex argentí el 2013, va revelar un dels seus secretaris, Alfred Xuereb, en una entrevista a la web de Notícies del Vaticà, quan avui es compleixen cinc anys de la seva renúncia al capdavant de l’Església catòlica. «Li vaig passar el telèfon a Benet i vaig sentir que deia: ‘Santedat, des d’aquest moment, prometo la meva total obediència i la meva oració’. Són moments que no puc oblidar», va explicar el sacerdot maltès, actual secretari general de la Secretaria d’Economia, sobre Joseph Ratzinger.

Xuereb va evocar la històrica decisió de renunciar al pontificat. «Recordo molt bé, el 5 de febrer del 2013, quan Benet em va anunciar la gran decisió de la seva renúncia. Vaig pensar a demanar-li que s’ho pensés una mica més, però gairebé de seguida em vaig aturar, perquè estava segur que havia resat molt de temps», va revelar.

«Acte heroic»

Notícies relacionades

El sacerdot va confessar que després de l’anunci durant un consistori de cardenals es va posar a plorar i després li va preguntar: «¿Vostè estava tranquil, serè?». I ell li va respondre: «Sí». Pel monsenyor, Benet XVI «va complir un acte heroic» perquè «va pensar en primer lloc en l’Església, en el seu amor per l’Església, que era molt més gran que l’amor a si mateix, al seu ego».

Xuereb també va explicar per què Jorge Bergoglio es va demorar tant a sortir al balcó de la lògia central després de la seva elecció com a papa. «Érem a la sala de la televisió (a Castel Gandolfo), on el telèfon està sempre silenciat i no sentíem la trucada. Després ens van tornar a trucar durant el sopar i ens van dir que el papa Francesc tornaria a trucar després de sopar». Xuereb va recordar que l’última vegada que va veure el Papa emèrit va se a l’octubre i que, tot i que «físicament estava molt fràgil», el va trobar «amb una ment molt activa». Es recordava de molts detalls de la seva família i preguntava moltes coses. El papa alemany, que va renunciar per esgotament físic i psíquic, creu que ha arribat al final dels seus dies. «Puc només dir que, en el lent declivi de les forces físiques, interiorment vaig en pelegrinatge cap a Casa», escrivia Benet XVI en una carta publicada fa poc a Il Corriere della Sera.