L'ONU recomana que Espanya prohibeixi que els menors vagin als toros

1
Es llegeix en minuts

Un comitè de l'ONU ha recomanat avui a Espanya que prohibeixi la participació de nens i adolescents de menys de 18 anys en corrides de toros, com a torejadors i com a espectadors, així com la seva participació en les activitats de les escoles de tauromàquia.

En el cinquè i sisè informe sobre la situació dels nens a Espanya, examen a què es va sotmetre l'Estat espanyol el 22 de gener a Ginebra, el Comitè sobre els Drets del Nen de l'ONU apunta en les seves conclusions en un paràgraf de tres línies el que considera una preocupació pels "efectes perjudicials" per als menors, així com la seva inquietud pel "nivell de violència" a les escoles de tauromàquia.

"Amb l'objectiu de prevenir els efectes perjudicials de la tauromàquia en els nens, el comitè recomana que l'Estat part prohibeixi la participació de nens de menys de 18 anys com a toreros i espectadors en corrides de toros", indica aquest òrgan de l'ONU.

El relator del comitè per a Espanya, Gehad Madi, ha destacat avui en una roda de premsa que aquesta institució "no està en contra de la tauromàquia en general a Espanya, ja que és un esdeveniment històric i cultural, però usar nens com a toreros és un exercici violent", ha considerat. "També és un exercici violent si els nens són espectadors d'una corrida de toros", ha sostingut.

Els arguments del Govern espanyol

Després de la publicació de les conclusions de la sessió, la fundació conservacionista suïssa Franz Weber ha assegurat que les explicacions del secretari d'Afers Socials, Mario Garcés, que va representar Espanya davant el comitè, "no van convèncer el comitè". 

Notícies relacionades

En aquest sentit, Garcés va explicar als responsables del comitè que l'edat mínima per participar en aquestes escoles és de 14 anys, i que la tauromàquia és una activitat regulada a nivell autonòmic. "Cada escola taurina i cada govern autonòmic tenen la seva pròpia regulació sobre la tauromàquia", va assegurar.

Una resposta que entra en contradicció amb la sentència del Tribunal Constitucional que l'octubre del 2016 va anul·lar la llei del Parlament de Catalunya del 2010 que impedia la celebració de corrides de toros per envair la competència de l'Estat en matèria de cultura, al prohibir "en una part del territori espanyol una celebració d'arrelada tradició cultural".