A Catalunya

Trànsit i autopistes es preparen davant el risc de nevades a Catalunya

Naut Aran, amb -16 graus, ha registrat la temperatura més baixa d'Espanya aquesta nit passada

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Servei Català de Trànsit (SCT) ha demanat als conductors que es mantinguin informats de l'estat del trànsit i de la situació meteorològica i que extremin la precaució davant la possibilitat de nevades a les cotes més altes del litoral central i l'àrea metropolitana de Barcelona aquest dijous.

Protecció Civil de la Generalitat ja ha activat la prealerta del pla especial d'emergències per nevades per les afectacions que se'n puguin derivar.

La cota de neu es podria situar al voltant dels 200 metres, tot i que no es descarta que en moments de precipitació pugui arribar a nevar fins al nivell del mar al litoral central i a l'entorn de Barcelona, cosa que podria tenir conseqüències a la xarxa viària.

Autopistes també ha activat el dispositiu de seguretat a l'AP-7, AP-2, C-33 i C-32 a partir d'aquesta nit, quan ja s'esperen temperatures sota zero i nevades a tot Catalunya.

En aquest sentit, hi ha activat un avís per neu a tota la demarcació de Barcelona excepte el Berguedà, el Camp de Tarragona i la Selva. En aquestes zones s'hi podran acumular més de 2 centímetres per sobre dels 400 metres. Per a aquesta tarda, el Meteocat també té activat un avís per neu a la Garrotxa, Osona i la Selva, on la cota de neu baixarà fins als 400 metres.

Segons el Servei Català de Trànsit, aquest dimecres es mantenen tallades tres carreteres a causa de l'últim episodi de neu. Són la BV-4024 d'accés a Coll de Pal, la GIV-4016 de Toses a Planoles i la GIV-5201 de Viladrau a Sant Marçal del Montseny. En 10 carreteres més és obligatori l'ús de cadenes, entre elles la C-28 al port de la Bonaigua, i la N-260 a Alp està restringida al pas de vehicles pesants. 

Nit gèlida

La previsió és que aquest dimecres s'imposi el sol, després d'una nit gèlida. La província de Lleida ha registrat aquesta matinada la temperatura mínima més baixa de tot Espanya amb els 15,9 i els 11,7 graus sota zero assolits en dues estacions meteorològiques del municipi de Naut Aran. En els mesuraments del Meteocat també hi destaquen els valors a Das (la Cerdanya), on s'han obtingut temperatures baixíssimes: -14,4.

Pel que fa a la resta d'Espanya, a la localitat de Nerpio (Albacete), que ahir va liderar el valor mínim peninsular, avui ocupa el tercer lloc amb 11,5 graus sota zero dels 10 punts més freds d'Espanya, segons el rànquing de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

En quart lloc hi ha la localitat de Fresno de Cantespino (Segòvia), on els termòmetres han baixat fins als 10,8 graus sota zero, mentre que la cinquena posició l'ocupa el municipi de Martinet, també a Lleida, amb una mínima registrada de 10,7 graus sota zero.

L'estació de la Molina (Girona) i el port de Navacerrada (Madrid) estan en sisenta i setena posició amb 10,4 graus sota zero i 9 graus sotan zero respectivament.

Notícies relacionades

En les últimes posicions hi ha Brihuega (Guadalajara) amb 8,7 graus sota zero, i l'estació d'esquí de la Pinilla (Segòvia) i Sanabria (Zamora), totes dues amb 8,6 graus sota zero.

Autopistes recomana als vehicles reduir la velocitat lentament i evitar frenades brusques en cas de neu, i no abandonar mai el vehicle a la calçada. També es demana que no s'avanci les màquines llevaneu i que es revisin els pneumàtics, la calefacció, les llunes tèrmiques i la bateria abans d'emprendre el viatge.