AUDIÈNCIA DE BARCELONA

El fiscal denuncia la inoperància de les polseres GPS per controlar condemnats amb llibertat vigilada

Un acusat d'agressió sexual portava un dels dispositius amb la bateria gastada quan va abusar sexualment d'un nen

Un tècnic ha assegurat en el judici que és el mateix condemnat qui ha de carregar l'aparell i que els informes es fan setmanalment

zentauroepp41941922 180207142134

zentauroepp41941922 180207142134

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El fiscal Miguel Ángel Pérez de Gregorio va denunciar ahir en un judici contra un agressor sexual reincident la inutilitat i les fallades en les polseres GPS utilitzades per controlar els condemnats als quals després de complir la pena de presó s’aplica la mesura de llibertat vigilada.

L’acusat Jaime Riera Galán, a qui s’atribueix haver abusat d’un menor de 10 anys el mes de febrer del 2016 a Barcelona, portava un d’aquests dispositius proporcionats per la Generalitat. No obstant, s’havia acabat la bateria de l’aparell i havia deixat de funcionar. Els informes sobre el control del condemnat s’elaboren, segons va explicar un tècnic, setmanalment de forma automàtica i es remeten al servei de mesures alternatives. Per tant, ningú es va adonar que el GPS no funcionava.

«No acabo d’entendre com hi pot haver un sistema de control que depengui de la persona a qui es vol controlar», va sostenir el fiscal en la vista celebrada a Barcelona. I és que, tal com va admetre un tècnic adscrit a la Conselleria de Justícia, és el mateix condemnat el que s’ha d’ocupar de recarregar la bateria del GPS. «Només s’ha de deixar que aquesta s’esgoti i ja està», va incidir el fiscal Pérez de Gregorio.

L’acusació pública reclama vuit anys de presó per a Riera, que pateix una important disminució intel·lectual, a la vegada que acusa la Generalitat com a responsable civil subsidiari. És a dir, sol·licita que la indemnització a la víctima, fixada en  3.350 euros, la pagui el processat, i si aquest no ho fa, l’Administració autonòmica.

Ningú va avisar el processat

Riera va ser condemnat per abusos sexuals a menors l’any 2012 a una pena de presó, que es va extingir el 2015. Des d’aleshores complia la mesura de llibertat vigilada. Per al seu control, la Generalitat, per ordre del jutjat, li va instal·lar una polsera telemàtica i un GPS perquè estigués localitzat. «La bateria me la carregava una altra gent. Jo no. S’havia de fer cada dia. Ningú em va trucar mai per dir-me que no funcionava», va assegurar l’acusat.

Tampoc li van dir res als jutjats, on compareixia regularment, ni els Mossos que, segons un agent, no van rebre mai l’ordre de controlar-lo. «Ningú em deia res de la polsera», va insistir el processat. La Conselleria de Justícia va disminuir l’impacte de l’ús d’aquestes polseres i va explicar que només se n’han instal·lat dues.

Notícies relacionades

El dia 7 de febrer del 2016, Riera portava un d’aquests aparells, però, segons va confirmar el tècnic que l’hi va instal·lar, sense bateria. Aquell dia, sosté la fiscalia, al voltant de les 11.30 hores va abordar al carrer Major de Sarrià un nen, el va seguir fins al seu domicili, va entrar al portal de l’edifici amb ell  i, al pujar l’escala, va abusar del menor, tocant-li el penis.

El noi no va poder defensar-se en un primer moment, perquè l’acusat li va tapar la boca, però, al final, es va poder escapar. Riera va declarar que no recordava res.