Reivindicació

Una entitat que representa discapacitats demana la fi de les esterilitzacions forçoses

Cermi considera que atempta contra els drets humans tot i ser una pràctica permesa si així ho decideix un jutge

cermi-mujeres

cermi-mujeres

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Fundació Cermi Dones ha exigit aquest dimarts la fi de les esterilitzacions forçoses per raó de discapacitat, una pràctica permesa a Espanya si així ho decideix un jutge i que l'entitat considera "contrària" als drets humans.

Aquesta fundació del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi) ha celebrat avui una jornada en què, a més de demanar l'abolició d'aquestes esterilitzacions, ha posat de manifest la "falta de transparència" en la matèria.

En aquest sentit, la coordinadora de la Fundació Cermi Dones, Isabel Caballero, ha afirmat que les dades sobre esterilitzacions a persones amb discapacitat recopilades pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) es limiten a comptabilitzar el total de casos resolts, de manera que no és possible saber la resolució final de cada procediment.

El nombre de casos resolts el 2016 -últim any amb dades disponibles- va ser de 140, però es desconeix la resolució final i tampoc es pot saber la incidència en homes i dones, encara que la majoria, segons el Cermi, són dones.

Per anys, el 2005 hi va haver 85 casos resolts; el 2006, 109; el 2007, 75; el 2008, 96; el 2009, 112; el 2010, 127; el 2011, 102; el 2012, 80, i el 2013, 79.

Caballero ha assegurat que hi ha "un buit de dades" disponibles dels anys 2014 i 2015.

Si bé es desconeix la resolució final dels casos, la coordinadora de la Fundació Cermi Dones ha assenyalat que la majoria acaben amb l'esterilització forçosa de la persona, de manera que en l'última dècada s'han produït unes mil esterilitzacions.

Decidir lliurement

Per a l'entitat, l'absència de xifres posa en evidència la falta de compliment de les recomanacions que va fer el 2011 el Comitè de Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat sobre la recopilació de dades i estadístiques.

La vicepresidenta de la fundació i del Fòrum Europeu per a la Discapacitat, Ana Peláez, ha recordat que Espanya incompleix el que estableix la Convenció Internacional dels Drets de les Persones amb Discapacitat perquè vulnera el dret de les dones a decidir lliurement i de manera responsable sobre el nombre de fills que volen tenir.

A més, ha insistit que moltes nenes i dones amb discapacitat són sotmeses a esterilitzacions forçoses, fet que retalla els seus drets.

Notícies relacionades

Aquestes esterilitzacions té nombroses conseqüències per a elles, com la pèrdua de la seva identitat sexual i fins i tot una exposició més elevada als abusos, segons ha dit Peláez.

Durant la jornada, la senadora de Podem Virgina Felipe, amb una malaltia degenerativa, ha narrat la seva experiència com mare de dos fills i ha reivindicat el dret de les dones amb discapacitat a decidir sobre el seu cos.