METEOROLOGIA A RÚSSIA

Així ha quedat Moscou després de la 'nevada del segle'

Mig metre de neu obliga les autoritats a tancar escoles, cancel·lar vols i rescatar centenars d'individus amb els vehicles atrapats a la neu

Neva a Moscou. / Miriam Lázaro / QUALITY MEDIA

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

La neu només pot ser notícia a Rússia si cau en proporcions molt per sobre de la norma. I aquest cap de setmana, a Moscou i a tota la regió central europea del país, s'ha produït una d'aquestes excepcionals ocasions.

Després d'un dissabte en què va caure una copiosa nevada humida, que va deixar els carrers de la ciutat plens de bassals, diumenge el termòmetre va baixar per sota dels -12 graus, fet que va convertir la precipitació que acabava de caure en una relliscosa superfície sobre la qual es van dipositar desenes de centímetres addicionals de neu a causa d'un nou temporal.

"És la primera vegada que veiem tanta neu; la intensitat de les precipitacions, la meteorologia canviant, amb plujaneu i gel, i les branques dels arbres representen un desafiament per a la carretera", ha declarat a Ria Nóvosti l'alcalde adjunt moscovita, Piotr Biriukov. Més de 70.000 persones han sigut posades en acció per la municipalitat per pal·liar els efectes de la difícil meteorologia, al mateix temps que equips especials han aconseguit restablir, aquest dilluns al matí, el subministrament elèctric a 60.000 ciutadans.

Fins i tot un centenar d'enginyers adscrits a l'Exèrcit han sigut mobilitzats per normalitzar la situació a Krasnogorsk, una ciutat dormitori de la perifèria oest de Moscou.

A Rússia, només en circumstàncies molt excepcionals es dispensa els alumnes d'anar a l'escola a causa del fred. No obstant, les autoritats locals han demanat als pares que deixin a casa els estudiants. També s'ha instat els conductors a evitar els desplaçaments mòbils per la ciutat, on moltes de les calçades s'han transformat en una relliscosa pista de neu premsada sobre la qual és difícil controlar el vehicle. 

Gran nevada

Les quantitats caigudes han posat al límit una ciutat acostumada a les inclemències del temps. Ievgueni Tishkovets, del centre meteorològic Fobos, ha subratllat a la publicació RBC que la precipitació caiguda durant el cap de setmana "és gairebé el doble dels indicadors que han sigut mesurats en els anys anteriors; és la nevada més intensa en 100 anys". L'Oficina Meteorològica ha informat que en alguns llocs de la megalòpolis moscovita la neu ha arribat als 55 centímetres.  

L'alcalde, Serguei Sobyanin, ha informat que una persona ha mort i desenes han resultat ferides per l'impacte de branques d'arbre caigudes pel pes de la neu. A tota la ciutat, grups de treballadors s'afanyaven a retirar la neu de les teulades i trencar els perillosos caramells. Els serveis municipals han retirat un total de 120 vehicles bloquejats per la neu.

El temporal ha tingut un important efecte als principals aeroports de Rússia, en particular en els quatre aeròdroms de la capital i el de Púlkovo, a Sant Petersburg. Més d'un centenar de vols han patit retards, i molts altres havien sigut cancel·lats en direcció a FrankfurtRoma, entre altres, i també a destins nacionals com Mineralnye Body, ha assegurat la cadena d'informació permanent Rossiya-24.

Notícies relacionades

El comunicat meteorològic assenyala que les nevades remetran durant la setmana que avui comença, encara que les temperatures es mantindran fredes, per sota dels -10 graus durant la nit, cosa que dificultarà als treballadors municipals retirar la neu i el gel acumulat als carrers durant el dissabte i el diumenge. De camí cap a la feina, nombrosos vianants han expressat les seves queixes als informatius de televisió per les dificultats de caminar per Moscou, amb molts camins per a vianants totalment impracticables.  

      

Temes:

Hivern Neu Moscou