Fred polar

El temporal de neu a cotes baixes manté en alerta 14 províncies

A Catalunya les temperatures tornaran a caure a partir de diumenge

mbenach41790093 graf7709  o cebreiro  lugo   26 01 2018   treinta y ocho pro180131214736

mbenach41790093 graf7709 o cebreiro lugo 26 01 2018 treinta y ocho pro180131214736 / Espana

3
Es llegeix en minuts

El temps d'aquest divendres serà hivernal en moltes zones d'Espanya, ja que 23 províncies i Melilla tenen avisos per fenòmens adversos (14 províncies per nevades), la cota de neu baixarà fins als 300 metres i els vents del nord augmentaran la sensació de fred en una jornada en què bona part del país estarà per sota dels 10 graus. El fred polar es mantindrà al nord fins a aquest diumenge, tot i que a Catalunya l'arribada d'una altra pertorbació farà que segueixin baixant segons el Meteocat.

La predicció de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), recollida per Servimedia, indica que el més significatiu d'aquest divendres són les precipitacions localment fortes o persistents al litoral cantàbric i a les Balears, les nevades en zones del nord i l'est peninsulars i els vents forts o amb ratxes fortes al litoral gallec, zones altes del terç est peninsular, el Mediterrani, les Balears i les Canàries.

Àrees de 23 províncies i Melilla tenen avís vermell (risc extrem), taronja (risc important) o groc (risc) per neu, onatge, vent o fred. La major part del temps advers es concentra al terç nord peninsular.

Amb l'avís vermell per nevades estan fins al migdia Astúries (serralada Cantàbrica, Picos de Europa, centre i valls Mineres) i Cantàbria (Liébana, centre i vall de Villaverde), on s'acumularà entre 20 i 40 centímetres de neu.

A Lleida, avís taronja

A més, hi ha avís taronja també per nevades a Astúries (sud-occidental), Burgos (Comtat de Treviño i nord), Lleó (Serralada Cantàbrica), Navarra (vessant cantàbric i centre), Àlaba (conca del Nervión i Llanada) i Guipúscoa i Biscaia (interior), on hi haurà entre 5 i 25 centímetres de gruix de neu, segons les zones.

Les nevades seran menys intenses a Osca (Pirineu), Palència (serralada Cantàbrica), Lleida (Pirineu i Vall d'Aran), Lugo (muntanya), Alacant (litoral nord i interior) i la Rioja (Sistema Ibèric).

Per un altre costat, l'Aemet ha activat avisos per mala mar en La Corunya, Lugo, Astúries, Cantàbria, Biscaia i Guipúscoa, per mar combinada del nord-oest amb onades de quatre a cinc metres, així com en punts del litoral mediterrani com Girona (Empordà), Tarragona (sud), Alacant (nord), Melilla i Balears, on s'esperen onades de fins a quatre metres.

D'altra banda, el cel estarà aquest divendres ennuvolat o tapat i deixarà precipitacions a Galícia, l'àrea cantàbrica i el Pirineu, i no es descarten tempestes i calamarsa ocasionals al litoral cantàbric central i oriental. També s'esperen xàfecs i tempestes als arxipèlags, sobretot al sud de les Balears, encara que tendiran a remetre en general.

De forma més feble i dispersa, podria ploure a la resta del terç nord peninsular i l'entorn del Sistema Central i el Sistema Ibèric, mentre que el sol s'imposarà a la resta del país.

Cotes molt baixes

La cota de neu estarà entre 400 i 600 metres a la meitat nord peninsular, localment a 300 metres al Cantàbric oriental (encara que pujarà a entre 600 i 800) i al Pirineu; entre 600 i 800 metres a les Balears i el sud-est peninsular, i de 1.800 a 2.000 metres a les Canàries.

Notícies relacionades

Les temperatures baixaran a bona part de la península i a les Balears, sobretot a l'interior del sud-est peninsular, i seguiran per sota del normal a les Canàries. Els termòmetres estaran per sota de 10ºC a tot el país excepte Extremadura, l'oest d'Andalusia, el litoral mediterrani, les Balears i les Canàries, i alguns sistemes muntanyosos estaran congelats tot el dia, com el Pirineu, el sistema Central, el sistema Ibèric i les serres del sud-est.