PROTECCIÓ D'ANIMALS

Tallar la cua i les orelles a les mascotes, prohibit des d'aquest dijous

Tampoc es poden seccionar cordes vocals ni extirpar ungles i dents amb finalitats estètiques

Regalar mascotes com a premi o gratificació, també proscrit

cmontanyes36925059 perros170121123501

cmontanyes36925059 perros170121123501 / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / EP

Tallar la cua, les orelles, seccionar les cordes vocals, extirpar ungles i dents amb finalitats estètiques o més enllà dels motius curatius, o bé regalar mascotes com a premi o gratificació està prohibit des d'aquest dijous, 1 de febrer del 2018, després de l'entrada en vigor del Conveni Europeu sobre Protecció d'Animals de Companyia.

Aquest conveni va ser publicat al Butlletí Oficial de l'Estat l'11 d'octubre tot i que no ha entrat en vigor fins a l'1 de febrer. El text estableix la prohibició de les intervencions quirúrgiques per modificar l'aparença o altres fins no curatius que només s'autoritzaran si un veterinari les considera beneficioses per raons de medicina o bé pel benefici d'un animal determinat o per impedir la seva reproducció.

A més, fixa que tota intervenció en què l'animal pugui patir dolor només es podrà efectuar amb anestèsia administrada per un veterinari i les que no requereixin anestèsia les podrà realitzar una persona competent d'acord  amb la legislació nacional.

Conveni Europeu

A l'hora dels sacrificis, el Conveni Europeu aprovat exposa que un animal de companyia només podrà ser sacrificat per un veterinari o una persona competent excepte per posar fi al patiment de l'animal en casos d'urgència en els quals no es pugui obtenir ràpidament l'assistència d'un veterinari o d'una altra persona competent, o en qualsevol altre cas d'urgència previst per la legislació nacional.

En aquest cas, el sacrifici s'haurà de portar a terme amb el mínim patiment físic i psíquic possible i amb l'aplicació d'una anestèsia general profunda seguida d'un procediment que causi la mort de manera certa. De la mateixa manera, el conveni prohibeix com a mètode de sacrifici l'ofegament o altres mètodes d'asfíxia, l'ús de verins o drogues, l'electrocució a menys que vagi precedida de pèrdua immediata de coneixement.

De la mateixa manera, estableix els límits a la tinença de mascotes, les formes de reducció d'animals vagabunds, advoca per no incentivar la reproducció no controlada a través de l'estimulació de l'esterilització o animar els que es trobin gats o gossos vagabunds a posar-ho en coneixement de les autoritats.

Amb la seva entrada en vigor, Espanya es compromet a fomentar els programes d'informació per promoure la tinença, cria, ensinistrament, comerç i custòdia d'animals de companyia, la consciència i el coneixement d'aquest conveni.

Sobre regalar mascotes

En particular, Espanya haurà de prestar atenció perquè l'ensinistrament es faci per persones dotades de coneixements idonis i haurà d'establir mesures per desencoratjar el regal d'animals de companyia a menors de 16 anys sense consentiment exprés dels seus pares, així com evitar el regal d'animals de companyia a manera de premi, recompensa o gratificació.

Notícies relacionades

El conveni regula també diferents aspectes com el seu manteniment, custòdia, benestar, comerç i cria amb finalitats comercials o el seu ús en publicitat, espectacles, mostres o concursos, entre altres qüestions.

En definitiva, aquest text té com a objectiu garantir que "ningú" podrà infringir "innecessàriament dolor, patiment o angoixa a un animal de companyia" o que "ningú" podrà abandonar-lo. De la mateixa manera estableix les responsabilitats dels amos pel que fa a la seva salut, benestar, allotjament o atenció i per posar totes les mesures raonables per impedir que s'escapi.