A Catalunya i el nord

Fred polar per donar la benvinguda al febrer

Fins diumenge s'esperen copioses nevades al nord

zentauroepp41507302 two people push a snow covered car in torrecaballeros  segov180107144126

zentauroepp41507302 two people push a snow covered car in torrecaballeros segov180107144126 / CESAR MANSO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El febrer arribarà aquest dijous amb un canvi brusc en les condicions meteorològiques perquè l'arribada d'una massa d'aire de procedència articomarítima portarà un nou episodi de nevades a cotes baixes del nord peninsular almenys fins diumenge que ve, després de diversos dies marcats per la presència d'una DANA (depressió aïllada en nivells alts) al golf de Cadis, les Canàries i el Marroc, i temps estable a la major part d'Espanya. A Catalunya també es preveu un descens de temperatures i pluges.

La portaveu adjunta de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), Delia Gutiérrez, ha explicat aquest dimecres a Servimedia que avui a última hora arribarà un front pel Cantàbric que escombrarà el nord de la Península i arribarà a les Balears a la matinada.

Gutiérrez ha indicat que aquesta pertorbació atlàntica "deixarà obert un flux del nord que ve des de latituds pràcticament polars i amb recorregut marítim, i per tant arriba aire fred i carregat d'humitat". Aquest aire del nord, marcadament fred i humit, donarà lloc a un episodi de nevades que es pot estendre durant diversos dies i deixar acumulacions importants de neu.

Després del pas del front, la Península quedarà entre un anticicló a l'Atlàntic i una zona de baixes pressions al Mediterrani. "Aquesta configuració facilita que l'aire arribi amb recorregut des de latituds molt altes. Aniran entrant successives bandes de núvols i les nevades poden ser copioses", ha afegit.

Gutiérrez ha subratllat que les nevades poden ser "significatives" al nord i l'est peninsular, i la cota de neu podria baixar per sota dels 600 metres. Les regions més afectades seran Astúries, Cantàbria, Castella i Lleó, la Rioja, Navarra i el País Basc. Aquest episodi es prolongarà almenys fins diumenge.

Fred hivernal

Per una altra banda, Gutiérrez subratlla que aquest dijous i aquest divendres hi haurà una baixada molt notable de temperatures, sobretot al nord i l'est de la Península, on els termòmetres podran marcar bruscament fins a sis graus menys en a penes 24 hores.

Notícies relacionades

Bona part de la meitat nord peninsular es gelarà aquesta matinada i quedarà a menys de 10ºC durant el dia d'aquest dijous, mentre que les gelades s'estendran a la matinada d'aquest divendres a gran part de la Península i el fred hivernal s'apoderarà de bona part d'Espanya fins almenys el cap de setmana.

Segons el Meteocat, a Catalunya la baixada també serà brusca.

Temes:

Hivern Fred