METEOROLOGIA

El temporal es retira de Catalunya i deixa fortes pluges i nevades

Les intenses precipitacions a l'àrea de Barcelona causen nombroses incidències i problemes de trànsit

zentauroepp41790735 badalona180126193734

zentauroepp41790735 badalona180126193734 / Cedida per marc esteve

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La borrasca que ahir va provocar problemes per les intenses pluges registrades a Catalunya i la neu caiguda al nord d’Espanya es retira i donarà pas a un anticicló que avui dominarà gran part del país. Sí que hi haurà inestabilitat en punts del litoral mediterrani (sobretot al País Valencià i Múrcia) i a les Balears, on hi ha alerta per gota freda.

Durant la jornada d’avui, el front es desplaçarà al Pirineu, on hi ha avisos de neu: hi haurà cel d’ennuvolat a molt ennuvolat, amb precipitacions i xàfecs que tendiran a remetre a la tarda.

Segons la predicció de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), a la resta de Catalunya hi haurà intervals de núvols. I segons la predicció del Meteocat, les precipitacions es podran produir fins al migdia a l’extrem nord del Pirineu, amb algun xàfec dispers a la meitat nord del litoral i el prelitoral. La cota de neu passarà dels 600 metres (a primera hora del matí) als 1.200 metres a la tarda, amb l’excepció de l’Alt Empordà, on podria baixar a 500 metres fins a mig matí.

BARCELONA AHIR / L’àrea de Barcelona i les comarques veïnes, des del Vallès i el Maresme fins a l’Anoia i Osona, van registrar durant el matí d’ahir les precipitacions més abundants dels últims mesos, amb moments de gran intensitat i quantitats que es van acostar als 90 litres per metre quadrat. Encara que són pluges benvingudes, tindran un efecte poc significatiu sobre les reserves dels embassaments, on va caure poca aigua.

Aquestes precipitacions, que amb el pas de les hores es van anar debilitant, van ocasionar diverses inundacions, cap de gravetat, i un notable col·lapse a les carreteres d’accés i sortida de Barcelona, com a la B-10 i la B-20. També van ocasionar diversos problemes de subministrament elèctric a gairebé 1.800 abonats. Al Masnou (Maresme), un conductor va haver de ser rescatat del seu vehicle al veure’s sorprès per l’aiguat a l’altura del pont d’Alella.

Les precipitacions més abundants es van registrar a Sant Fost de Campsentelles (Vallès Oriental), amb 83 litres; Vallirana (74), Sant Cugat del Vallès (54,3) i Sabadell (53,3), entre altres municipis. A Barcelona es van recollir entre 35 i 50 litres per metre quadrat, depenent del barri.

La neu, per la seva part, va obligar a suspendre més d’una desena de rutes escolars a les comarques del Berguedà, el Moianès i l’Alt Urgell.

Segons la portaveu d’Aemet, Delia Gutiérrez, aquest front ha provocat «un canvi de temps bastant brusc» perquè veníem d’una situació anticiclònica amb temperatures «per sobre dels valors normals».

A ESPANYA / En el conjunt d’Espanya, fins a 38 províncies de 15 comunitats autònomes van tenir ahir avisos de nivell taronja o groc per nevades, vent o per onatge. La neu va complicar el trànsit en més d’un centenar de carreteres, amb més incidència a les vies secundàries d’Aragó, Astúries i Castella i Lleó.

Notícies relacionades

Per al conjunt de l’Estat, l’Aemet preveu per avui vents forts o molt forts a l’àrea mediterrània i a les Canàries, amb avís groc per ratxes de fins a 80 quilòmetres per hora. La inestabilitat en forma de gota freda al litoral mediterrani propiciarà un descens tèrmic i fortes pluges, amb més intensitat al País Valencià, les Balears i Múrcia. Es produiran gelades a l’altiplà i en zones altes del nord i aquest peninsular.

Diumenge és probable que les pluges segueixin amb intensitat a Alacant i València i fins i tot s’estenguin, en forma de neu, a altres àrees del sud-est, com Múrcia, Almeria, Granada, Jaén i Albacete. A més, es preveu que el temporal marítim que s’origini com a resultat de la inestabilitat arribi durant aquella jornada a les costes de Ceuta i Melilla.