consum problemàtic

Addicte a la marihuana amb només 12 anys

Salvador F. va començar a fumar maria a 1r de l'ESO i ara està en procés de desintoxicació

La seva mare relata la transformació que va patir el xaval i anima les famílies amb el mateix problema a demanar ajuda

zentauroepp41782696 proyecto hombre180126164944

zentauroepp41782696 proyecto hombre180126164944 / CARLOS MONTANYES

4
Es llegeix en minuts
Teresa Pérez

Tot va passar molt ràpid. El canvi va ser de vertigen. El Salvador era un nen tan bonàs que, mig seriosament mig en broma, la família l’anomenava Sant Salvador. Per això ningú entenia per què el nen s’havia tornat malhumorat i contestava malament. Poc després, les queixes van començar a arribar des de l’escola. Deien que no era puntual, que cometia faltes de disciplina i que estava distret. «Va començar a no ser ell. No el reconeixia. Vivia a casa amb un desconegut», explica la seva mare. La raó d’aquesta transformació de personalitat es va saber quan la família va descobrir que abans d’anar a classe se n’anava a fumar marihuana amb altres companys. Només tenia 12 anys.

Salvador F. recorda molt bé el seu primer cigarro de maria. «Jo volia provar què se sentia i una tarda vaig quedar amb un amic per consumir-ne», explica. L’experiència li va agradar. «Em vaig sentir millor, més a gust», explica. No va trigar a repetir-ho i al cap d’una setmana va tornar a fumar «amb altres col·legues més grans». Estava estudiant 1r de l’ESO i abans d’iniciar les classes matinals a l’escola ell ja s’havia fumat el primer porro de la jornada. Va arribar fins als sis diaris. En total 20 euros a la setmana. «¿Que d’on els treia? Dels diners que tenia estalviats, jo no em gastava res que no fos meu», es justifica.

Una lesió esportiva

La marihuana «l’ajudava emocionalment», aclareix Cristina Delgado, terapeuta i tècnica en prevenció de Projecte Home. La mare afegeix que en aquella època el seu fill es va desorientar: «Es va lesionar i va haver de deixar de practicar esport. Això el va afectar molt i va buscar una vàlvula d’escapament». Va canviar d’amics, es va fer amb els que fumaven i va trencar amb la nòvia encara que més tard s’hi va reconciliar.

Dels adolescents i joves, d’entre 13 i 21 anys, que van a l’oenagé Projecte Home, el 81% presenten «un consum problemàtic de cànnabis, combinat amb tabac i alcohol». Les últimes dades de l’Enquesta sobre Alcohol i altres Drogues a Espanya, del Ministeri de Sanitat, també apunten en la mateixa direcció i conclouen que «s’estabilitzen o disminueixen els consums de totes les drogues, excepte el cànnabis». El consum d’aquesta substància entre els 15 i els 17 anys duplica el dels més grans de 35. El mateix sondeig, difós el mes de maig passat, posa de manifest que 2,2 milions d’espanyols havien fumat cànnabis durant l’últim mes. El retrat d’aquest consumidor és el d’un home (74%), d’entre 15 i 34 anys (60%), que consumeix una mitjana de 2,5 porros diaris.

 C. R. G., la mare, dona les inicials per aportar el seu testimoni. No obstant, de seguida rebobina: «Posa-hi Cristina perquè vull ocultar el meu nom. S’ha de ser valent i explicar-ho en veu alta». C. o Cristina explica la patacada familiar que va suposar constatar que el petit de la casa consumia droga. «El pitjor de tot no va ser això, van ser els retrets que em va fer. Em va dir que havia tingut una infància terrible, que tot era una merda i que havia tingut uns pèssims pares», recorda. «I crec que va ser així», es ratifica el menor durant la conversa que va mantenir aquest diari amb ell i la seva mare al centre de desintoxicació situat als afores de Montgat (Maresme).

D’aquells dies Cristina recorda que «la convivència a casa es va tornar dura. El que va dir de la seva infància em va fer molta tristesa perquè jo tenia la sensació que m’havia bolcat amb ell. El meu altre fill està malalt i no volia que el Salvador tingués carències perquè em dediqués més al seu germà que a ell», narra la progenitora. Els pares es van separar i només intercanviaven paraules «per e-mail», però el problema del Salvador els ha aliat per lluitar junts i treure del forat el seu fill.

Notícies relacionades

El Salvador era un xaval antitot. Estava en contra del tabac, de l’alcohol… «Fins al punt que quan jo m’encenia un cigarro em perseguia per tota la casa fins que l’apagava», afirma la mare. «No feia falta que li poséssim límits perquè no se’ls saltava mai», diu. Però el cànnabis el va trasformar. Del xaval simpàtic, responsable i, segons la mare, «l’alegria de les reunions», només en va quedar cendra.

Salvador va anar, més ben dit, el van portar, a la fundació el mes de juny de l’any passat per iniciar el procés de desintoxicació. Tenia 13 anys. «Llavors ja feia gairebé un any que consumia», explica Delgado. Ell no volia que el tractessin. De fet, la família va haver de fer tres intents fins a aconseguir que Salvador iniciés el procés. «El primer dia ni tan sols va voler sortir del cotxe que el va acostar al centre», explica la terapeuta. «És que pensava que només et tractaven si havies tocat fons i jo creia que a mi no em passava res», explica mentre rosega la cremallera de la jaqueta i s’apuja el coll fins al nas com si volgués tapar-se la cara. No obstant, el gest obeeix al fet que estava al llit, amb febre, i es va llevar per parlar de la seva experiència. Ara té 14 anys i cursa 2n d’ESO i ja està en la línia de sortida del tractament. «El problema no és tant la quantitat que fumen sinó com els afecta el consum», diu Delgado. I al Salvador l’afectava.