Com a mínim 100 nens han mort els últims cinc anys víctimes de la violència

Save the Children exigeix una llei d'erradicació del maltractament, que augmenti la prescripció dels delictes i la formació de professionals

El Govern no inclou la norma entre les seves prioritats, tot i que hi ha acord unànime dels grups polítics

Campanya #ElsÚltims100 de Save the Children destinada a fer que s’aprovi una llei d’erradicació de la violència contra la infància.  / Save the Children

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

Alicia, tres anys; Cristina, 13 anys; Daniel, un any... I així 100 nens com a mínim han mort els últims cinc anys a causa de la violència masclista, el maltractament, els abusos sexuals o l’assetjament escolar, segons les dades recopilades per Save the Children. I pot ser que siguin molts més, perquè els menors solen patir els cops, els insults, les humiliacions i les amenaces en silenci.

Per això, l’oenagé Save the Children va posar en marxa ahir la campanya #Els Últims100, que vol «visibilitzar una realitat invisible», amb la finalitat de generar un moviment que obligui el Govern a aprovar una llei d’erradicació de la violència contra la infància i que els 100 nens comptabilitzats siguin els últims que hagin mort.

Desenes de cares conegudes –com Alejandro Sanz, Elena Anaya i Cayetana Guillén Cuervo– s’han sumat a la iniciativa, que pretén recollir milers de firmes per exigir a l’Executiu que compleixi el mandat del Congrés, que de manera unànime li va exigir al setembre aprovar una norma destinada a augmentar la protecció dels menors. No obstant, Mariano Rajoy no ha fet cas de la petició i no l’ha inclòs entre les lleis que preveu aprovar el 2018, amb l’argument que no hi ha temps per tramitar-la a causa de la seva complexitat, segons la versió de l’oenagé.

SUPORT D’ALTRES ENTITATS / Però Ana Sastre Campo, directora de sensibilització de Save the Children, opina que precisament si hi ha unanimitat política, «no hauria de ser difícil» aprovar la llei. A més a més, entitats com Unicef, Plataforma d’Infància, Fampi i algunes més donen suport a aquesta iniciativa legislativa.

Una de les primeres mesures que s’ha d’implementar és l’elaboració d’estadístiques per saber quina és la magnitud d’un problema ja per si mateix difícil de mesurar, atès que es calcula que només el 15% dels menors s’atreveix a denunciar. Tot i així, l’any 2016 (última dada disponible) es van interposar 37.495 litigis i 15 de les víctimes van perdre la vida. De fet, per recopilar les xifres de l’últim lustre, l’organització solidària ha hagut de recórrer als mitjans de comunicació, que evidentment no reflecteixen tots els casos.    

Laura Pérez i Ana Sastre, de Save the Children, a la presentació de la campanya / JOSÉ LUIS ROCA

Altres dades que donen una idea de l’alta incidència del problema són que un de cada dos abusos sexuals es dirigeixen contra un menor i que un de cada 10 estudiants diu que pateix assetjament escolar. Des que l’any 2015 es va fer el pas d’incloure els nens com a víctimes directes de la violència masclista, sí que hi ha estadístiques sobre aquesta realitat, que indiquen que l’any passat vuit menors van ser assassinats pels seus pares o per la parella de les seves mares, mentre que 24 van quedar orfes.

El pacte contra la violència masclista que s’acaba de firmar –i que encara ha de començar a rodar– inclou un paquet de mesures per protegir els nens, però Save the Children demana anar més enllà amb una llei contra tota mena de violències que iguali la prevenció i l’atenció si més no al mateix nivell que la que reben les dones destinatàries de l’acord.

Notícies relacionades

A PARTIR DELS 30 ANYS, NO DELS 18 / L’entitat reclama que la llei doti de formació especialitzada tots els professionals que treballen amb nens i que augmentin els terminis de prescripció, de manera que en els delictes d’abusos sexuals compti a partir que la víctima faci 30 anys, i no a partir dels 18, per donar-li prou temps de fer el pas de denunciar.

Així mateix, demana que se suspengui el règim de visites dels pares davant la presentació d’una denúncia de maltractament. I va més enllà del pacte d’Estat a l’exigir que es faci un seguiment específic de cada menor. També reivindica l’adaptació de la justícia a les necessitats dels nens, amb jutjats i una fiscalia especialitzada en què no s’obligui el menor a repetir el seu testimoni diversos cops, de vegades en presència de l’agressor.