El mòbil multiplica l'addicció a les apostes 'on line' entre adolescents

El psiquiatre José Luis Rabadán subratlla que la publicitat de les cases de joc per internet és molt intensa

El perfil del "pare col·lega" consent que el menor utilitzi sense control un telèfon que el pot connectar amb el joc

 

  / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts

Experts en l'atenció d'adolescents han detectat un augment d'"addiccions sense substància" causades per l'ús excessiu del mòbil, un canal a través del qual contacten amb el joc o les apostes, segons el psiquiatre José Luis Rabadán. "Encara no m'atreveixo a quantificar-ne els casos, però és clar que els menors atesos per addicció al mòbil s'han multiplicat per quatre o per cinc en l'últim any, però això no significa que n'hi hagi més que abans, perquè no hi havia aquesta consciència, com va passar amb l'alcohol fa uns anys, quan poca gent demanava tractament perquè no ho percebia com un problema", assegura el metge.

Rabadán, responsable del projecte editorial d'Atajos i metge especialista en addiccions, defensa l'oportunitat d'abordar aquests casos "davant la forta pressió de la publicitat a la TV i la ràdio sobre els jocs on line" i l'escàs control de l'ús dels mòbils entre els menors.

"Estem a les beceroles respecte al problema", però els casos per aquest tipus d'addiccions augmentaran i és el moment de fer prevenció "perquè ja estem rebent menors amb aquests problemes".

Segons l'opinió de l'especialista, "els pares s'han relaxat massa i no hi ha res pitjor que un adolescent sense normes, que encara que siguin incòmodes, ells mateixos les agraeixen; en pocs anys hem passat de pares autoritaris a pares col·legues que ho permeten tot".

Respecte al perfil dels joves que són més vulnerables a aquestes addiccions, el psiquiatre assenyala que no s'ha d'oblidar que són adolescents "i els canvis hormonals els afecten molt", però apunta que el risc és més gran entre els que tenen poques habilitats socials.

"Les persones es fan addictes al que ens produeix plaer i té alguna recompensa", sentencia el facultatiu, que recorda que els pares són els primers responsables dels seus fills i per tant els que han d'actuar posant les normes.

Còmic preventiu

Notícies relacionades

La Xarxa d'Atenció a les Addiccions (UNAD) ha llançat el còmic Atajos, que es distribuirà en centres escolars de tot Espanya, i que explica a través de tres històries protagonitzades per joves i fàcilment reconeixibles per ells mateixos, els seus problemes amb les apostes esportives, l'alcohol i la violència de gènere.

José Aguilar, l'autor del guió i dels dibuixos d'aquest còmic, finançat pel Pla Nacional sobre DroguesErasmus+ i l'Injuve, aclareix que els dibuixos només exposen les situacions, no com abordar aquests problemes. "Pretén despertar consciència i generar visibilitat" perquè llança missatges als seus escenaris i amb el seu llenguatge.