Els escàndols de pederàstia a Xile

El Papa va plorar amb un grup de víctimes però no aplaca el malestar

Els que van denunciar els capellans abusadors demanen accions concretes i que es destitueixin els bisbes encobridors

ealos41641724 ch01  temuco  chile   17 01 2018   el papa francisco  c  ofr180117210621

ealos41641724 ch01 temuco chile 17 01 2018 el papa francisco c ofr180117210621 / LUCA ZENNARO

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El papa Francesc «ha escoltat, resat i plorat» amb un «petit grup» de víctimes dels abusos sexuals comesos per integrants de l’Església Catòlica xilena, segons el portaveu de la Santa Seu, Greg Burke. Les llàgrimes pontifícies estan lluny de fer callar el malestar entre els que van denunciar els responsables de les vexacions. «No puc deixar de manifestar el dolor i la vergonya que sento pel dany irreparable causat a nens», va dir el papa davant la presidenta Michelle Bachelet. Va demanar perdó i va assumir el compromís d’evitar que aquelles situacions es repeteixin. La nit de dimarts va fer un pas més quan «va resar i va compartir» una trobada amb víctimes a la seu de la Nunciatura Apostòlica.

Notícies relacionades

Juan Carlos Cruz, un dels xilens que anys enrere van alçar la veu per revelar les perversions comeses per Fernando Kardima, va dir haver sigut informat sobre aquesta trobada, però que el grup de llavors joves vexats pel capellà dels rics «no vam ser convidats». Cruz va valorar no obstant que Francisco hagués estat amb xilens que van patir el calvari. «Esperem que les paraules a aquestes víctimes no sigui tot el que es faci. I es prenguin accions concretes contra els responsables i s’estableixi la justícia que hi havia i hi ha d’haver». Això, segons Cruz, inclou «remoure els bisbes encobridors», en al·lusió a Juan Barros. Però les expectatives de les víctimes semblen estar lluny de complir-se. Barros va acompanyar el Papa en les dues multitudinàries misses.

Els laics xilens han expressat la seva indignació. «Barros encobridor», deien els cartells que van exhibir al passar el Pontífex. Mariano Cura, conegut com «el capellà obrer» d’una població de la perifèria capitalina, va afirmar que Bergoglio no està llegint bé la situació.