Demanaven 500.000 euros

Alliberat a Tarragona un home segrestat que anava a ser executat a França

La víctima, d'Errenteria, ja va ser segrestada el 2012 per la mateixa organització, una banda francesa

guardia-civil

guardia-civil

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un veí d'Errenteria (Guipúscoa) ha sigut alliberat a Tarragona després d'haver sigut segrestat quan sortia de casa seva i introduït a cops i a punta de pistola en un vehicle, que s'havia dirigit a Alacant. Els segrestadors van exigir a un germà de la víctima, resident a Màlaga, el pagament de 500.000 euros per no acabar amb la seva vida. L'operació va culminar a Tarragona dos dies després, on es va alliberar l'ostatge. Es dona la circumstància que el 2012 l'home va ser segrestat per la mateixa organització criminal.

El segrest a Errenteria va tenir lloc al barri de Beraun cap a les vuit del vespre. Unes hores més tard, l'endemà a la matinada, un germà de la víctima va anar a la comissaria de la Policia basca per presentar denúncia. El denunciant va declarar que els segrestadors havien contactat per telèfon amb un segon germà, resident a Màlaga, exigint per al seu alliberament un rescat de mig milió d'euros sota amenaça de mort. L'Ertzaintza va sospitar que els segrestadors havien sortit del País Basc, i ho van comunicar a la Guàrdia Civil  i van establir un equip conjunt d'investigació que va aconseguir ubicar víctima i segrestadors a la ciutat d'Alacant.

Fracàs de les negociacions

Durant el captiveri, l'organització criminal va mantenir nombrosos contactes telefònics amb el germà de la víctima per establir les condicions de l'alliberament. No obstant, a causa del fracàs de les negociacions entre els segrestadors i el germà extorsionat, els criminals van decidir fugir a França amb el propòsit d'acabar amb la vida de la víctima.

Els captors viatjaven en dos turismes amb matrícula francesa, un que utilitzaven com a llançadora per detectar i informar d'una eventual presència policial i un altre en què viatjava custodiada la persona segrestada. Els agents van alliberar l'ostatge i van detenir dos dels segrestadors el dia 11 de desembre a la tarda en una estació de servei de l'Arbós (Baix Penedès). El vehicle llançadora va ser interceptat una hora després a tres quilòmetres de la frontera franco-espanyola de la Jonquera (Alt Empordà), gràcies a la coordinació entre els dos cossos policials i els seus dos ocupants van ser arrestats.

La víctima, que va ser traslladada al centre de salut més pròxim, presentava evidents lesions produïdes pels cops rebuts en el moment del segrest, i estava atordida.

Els detinguts, amb edats compreses entre els 27 i els 40 anys, van ser posats a disposició dels Jutjats de Guàrdia dels llocs en què es van fer les detencions, i es va decretar l'ingrés a la presó de tots ells. Com a resultat d'aquesta investigació, es va detenir el dia 15 de gener a Alacant la persona que va amagar a casa seva la víctima i els quatre segrestadors, mentre aquests intentaven extorsionar la seva família. Aquest cinquè detingut és un home de 47 anys i l'autoritat judicial va ordenar el seu ingrés a la presó.

Ostatge a Tolosa

Notícies relacionades

La víctima ja va ser segrestada per la mateixa organització criminal el mes de febrer de l'any 2012 i, igual que ara, també va reclamar a la seva família una elevada suma de diners. En aquella operació també hi va intervenir l'Ertzaintza en col·laboració amb la Gendarmeria francesa.

En aquella ocasió, el segrest també va tenir lloc a la localitat d'Errenteria. L'Ertzaintza també va intervenir en la investigació del cas, que es va resoldre quatre dies després amb l'alliberament de l'ostatge a Tolosa gràcies a la col·laboració amb la Gendarmeria francesa, que va detenir tres implicats, dos dels quals són dos dels quatre detinguts al desembre.