Després de la denúncia d'EL PERIÓDICO

Els Maristes de Castella demanen perdó per l'escàndol de pederàstia a Xile

Els responsables de la província de l'orde religiós on es van formar quatre dels acusats emeten un comunicat de condemna

2
Es llegeix en minuts
Efe

La Congregació dels Germans Maristes ha expressat aquest dimecres la seva rotunda condemna a qualsevol forma d'abús i ha demanat perdó pels suposats abusos sexuals comesos contra una trentena d'alumnes els últims 40 anys Xile per part, entre altres, de quatre religiosos de Castella i Lleó.

Maristes Província Compostel·la, que agrupa Galícia, Castella i Lleó, Astúries i Portugal, ha emès un comunicat en què reafirma la seva rotunda condemna a qualsevol forma d'abús, reconeix el patiment de les víctimes i demana perdó, a més d'apostar per la feina diària per prevenir i intentar evitar qualsevol situació que atempti contra els drets dels nens.

D'aquesta manera, la congregació ha reaccionat a la informació publicada per EL PERIÓDICO en què s'indica que almenys hi ha set docents investigats, entre ells quatre nascuts a Castella i Lleó, per aquests suposats abusos sexuals i que se'n van anar a Xile entre la dècada dels anys 60 i 70.

Són Abel Pérez, natural de Villabellaco de Santullán (Palència) i de 70 anys, Adolfo Fuentes, de San Cebrián de Campos (Palència) de 75, Jesús Castañeda, de Mayorga de Campos (Valladolid) de 63, i José Monasterio, de Villanueva de Argaño, (Burgos), ja mort. 

Els tres primers van ser reclutats entre els 10 i els 15 anys i van ingressar per ser formats al Juniorat Hispanoamericà, que en un primer moment tenia la seu a Palència, i finalment a Valladolid, que des del 1986 és una residència d'ancians religiosos.

En aquest centre, segons recorden els Maristes al comunicat, hi van estudiar diversos dels maristes acusats a Xile i va estar obert com a centre educatiu des del 1951 fins al 1986. En aquells anys hi van passar més de 2.000 alumnes, i entre ells uns 70 germans van marxar a països d'Hispanoamèrica, on han desenvolupat una important tasca com a educadors i missioners, diu la nota de la congregació.

"Dolor i patiment"

Maristes Compostel·la recorda el missatge del XXII Capítol General de l'Institut Marista, recentment celebrat a Colòmbia, on es va reconèixer "el dolor i el patiment causat a les víctimes per part d'algunes persones pertanyents a institucions maristes" i se'ls va demanar perdó públicament.

A més, es va condemnar explícitament "qualsevol forma d'abús a nens i joves: emocional, físic o sexual".

Així, es va deixar clar que "qualsevol forma d'abús és l'antítesi" dels valors maristes, "soscava" la seva finalitat mateixa i és una traïció als nobles ideals del seu fundador, sant Marcel·lí Champagnat, diu el comunicat.

Des de Maristes Compostel·la es recolza la tasca que, els últims anys, s'ha fet a l'Institut Marista per protegir els nens, ja siguin escoles, obres socials o altres serveis.

Així, recorda que la congregació compta amb el programa Amb Tu de protecció a la infància, que s'ha convertit en un "pilar fonamental" de la defensa dels drets dels nens a tots els col·legis a través de la formació de tots els membres de la comunitat educativa, la prevenció i l'atenció especialitzada a tots els nostres alumnes que ho necessitin.

Notícies relacionades

D'altra banda, el bisbe auxiliar de Valladolid, Luis Argüello, ha mostrat el seu més absolut rebuig i la seva tristesa pels suposats abusos sexuals i, en declaracions als periodistes, ha indicat que, malgrat que no coneix en profunditat l'assumpte, li produeix una gran tristesa i rebuig.

"A nosaltres ens produeix especial amargura i rebuig pensar que persones consagrades al Senyor, i precisament amb una vocació d'atenció a nens, es puguin veure en aquestes situacions tan rebutjables", ha dit el bisbe auxiliar de Valladolid.