EPIDÈMIA A CATALUNYA

El 061 de Salut ja rep 7.000 trucades diàries a causa de la grip

Els menors de 4 anys i els més grans de 85 són els col·lectius més afectats per l'epidèmia

En els més petits s'ha encadenat l'epidèmia de bronquiolitis amb la del virus gripal

zentauroepp41378056 gripe171222170124

zentauroepp41378056 gripe171222170124 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Teresa Pérez

El 061 CatSalut Respon està parant el primer cop de la demanda assistencial provocada per la grip que ha irromput amb força i rapidesa a Cata-lunya fins a gairebé triplicar en una setmana el nombre d’afectats i entrar així en la fase d’epidèmia. De les 4.500 consultes telefòniques al dia es va passar a les 7.000 el 30 de desembre passat, segons dades facilitades per Cristina Nadal, directora de l’àrea d’Atenció Sanitària del Servei Català de la Salut (CatSalut). La xifra gairebé es va doblar. El 061 ha atès durant l’última setmana de l’any gairebé 46.000 trucades, de les quals més de 4.000 han requerit atenció hospitalària.

La grip afecta especialment els menors de 4 anys. «Té una exagerada incidència» en aquest col·lectiu, explica Antoni Trilla, epidemiòleg de l’Hospital Clínic de Barcelona. Els més petits són els més vulnerables perquè amb prou feines han superat una epidèmia de bronquiolitis, un virus que afecta els nadons i s’assembla a una pneumònia, i ara ha arribat la de la grip. 

Alguns hospitals de Catalunya s’han vist desbordats i han hagut de buscar fórmules i habilitar plantes perquè no coincidissin nadons amb bronquiolitis amb els afectats per la grip.

L’increment de pacients menors d’edat ha sigut del 26% en una setmana, mentre que la població adulta ha augmentat el 17% en una setmana. Óscar Pablos, secretari d’atenció primària de Metges de Catalunya (MC), sindicat majoritari en el sector, considera que els contagis es poden multiplicar la setmana que ve quan els menors tornin a les escoles o a les guarderies.

Múltiples factors

La infecció ha tingut aquest any un increment «ràpid i intens», segons Nadal, cosa que ha desbordat una gran part dels centres d’assistència primària (CAP) i els hospitals durant algunes jornades. La demanda, no obstant, ha sigut fluctuant. Ahir, divendres, al migdia, per exemple, regnava una relativa calma al centre d’urgències d’atenció primària (CUAP) de Manso, a la ciutat de Barcelona. Amb prou feines s’esperaven una desena de pacients per ser atesos, i no tots per infecció respiratòria. Persones amb ferides, dolors musculars i altres patologies compartien seient amb els afectats per la grip. La calma que es respirava contrastava amb el moviment registrat als CUAP la setmana del 25 al 31 de desembre passat amb gairebé 39.000 visites, gairebé el 63% més que durant els set dies anteriors.

Una capritxosa confluència de factors ha convertit aquest any la grip en una tempesta perfecta. Primer, l’increment de casos ha sigut molt més ràpid que l’any passat, en una setmana gairebé s’han triplicat. Segon, la vacuna amb prou feines té una efectivitat del 25%. Tercer, els bruscos canvis de temperatura també hi han incidit, igual que l’augment de la contaminació. I quart, la infecció ha arribat una altra vegada durant les festes nadalenques, quan hi ha alguns facultatius que estan de vacances. Tot plegat porta Nadal a reconèixer que aquesta campanya «serà intensa i llarga».

Els més grans de 85

Notícies relacionades

Aquesta proliferació de factors ha provocat, segons dades facilitades ahir pel CatSalut, un increment del 19% de pacients que han rebut assistència hospitalària i el 30% d’increment a urgències. A causa de la grip, l’Hospital Parc Taulí, de Sabadell, havia doblat en els últims dies el nombre de pacients a urgències pendents d’ingrés a la planta, al passar d’una trentena a més de 60 cada dia, segons va denunciar ahir el comitè d’empresa.

L’epidèmia de grip incideix sobretot en els dos extrems de la població de Catalunya: els més petits, menors de 4 anys, i els més grans de 85. Aquest últim col·lectiu, al tenir altres patologies associades, es converteix en el més vulnerable i, per tant, el de més demanda assistencial. La directora de l’àrea sanitària del CatSalut posa un exemple. De les 3.500 persones grans que s’atenen a urgències en una setmana, s’ha passat a 5.000 en els últims set dies del 2017. El virus ha passat de llarg per la població adulta més jove encara que al pic de l’epidèmia es preveu que s’hi arribi la setmana que ve o la següent.