REPUNT IMMINENT DE LA INFECCIÓ

La grip comença a desbordar els CAP catalans

El sindicat Metges de Catalunya alerta que els casos han augmentat el 36% respecte a cap d'any

El temps d'espera als centres d'assistència primària pot arribar a tres hores

zentauroepp41466415 urgencias gripe180103182549

zentauroepp41466415 urgencias gripe180103182549

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els efectes de la grip ja es comencen a notar a les urgències hospitalàries de Catalunya i sobretot als centres d’assistència primària (CAP). La fase epidèmica de la infecció hivernal podria arribar en una setmana o com a màxim en 15 dies, quan es preveu que se sobrepassi el llindar de 109,4 malalts per cada 100.000 habitants. Fa una setmana la infecció afectava 97 de cada 100.000 ciutadans.

Metges de Catalunya (MC), sindicat majoritari a la sanitat catalana, va assenyalar ahir que el nombre de casos s’ha incrementat el 36% respecte als últims dies del 2017. Els CAP són els més afectats pel nombre de pacients i el CatSalut i el Consorci Sanitari de Barcelona (CSB) ja han pres mesures de reforç als hospitals. L’any passat l’epidèmia es va avançar gairebé tres setmanes i va col·lapsar els serveis d’urgències.

Óscar Pablos, secretari d’atenció primària del sindicat, va qualificar de «preocupant» la situació als CAP, i va explicar que el temps d’espera per ser atès pel metge de capçalera pot arribar a dues i fins a tres hores, i les cites es demoren fins a 15 dies. Per exemple, el 30 de desembre al centre d’urgències d’atenció primària (CUAP) de les Cotxeres de l’avinguda de Borbó, algunes persones van haver d’esperar sis hores per ser ateses.

Visites a la mateixa hora

El secretari d’atenció primària del sindicat explica que «saps quan comences les visites però no quan les acabes». «Hi ha metges que tenen programades a l’agenda fins a 20 persones a la mateixa hora», va afirmar Pablos. El departament de Salut emetrà previsiblement avui les dades de vigilància epidemiològica que s’actualitzen setmanalment.

L’increment dels pacients que han d’atendre els professionals no només es deu als efectes de la grip, sinó que també tenen bona part de culpa les retallades a la sanitat catalana, que han reduït en al voltant de mil el nombre de metges respecte al 2010, segons dades del sindicat majoritari.

Els hospitals catalans estan intentant frenar els efectes de l’augment de pacients, encara que tot i això Metges de Catalunya considera que estan saturats i la situació per culpa d’aquesta infecció «està a prop del col·lapse assistencial».

Salut ha acordat obrir una planta, amb 16 llits, a l’Hospital de l’Esperança per alleugerir els serveis d’urgències dels hospitals del Mar i de la Vall d’Hebron. Dilluns, 8, la mesura es completarà amb 10 llits més per fer front a la imminent epidèmia de grip.

Notícies relacionades

El departament de Salut de la Generalitat ha assegurat que els responsables del denominat pla nacional d’urgències de Catalunya (PLANUC) del CatSalut han activat un total de 22 plans de contingència a tot Catalunya per millorar l’atenció continuada i urgent per territoris.

Aquest any, a més, la grip té un factor afegit de preocupació degut a la baixa protecció vírica de la vacuna antigripal.