CONSELL DE MINISTRES

El test del VIH es podrà comprar a les farmàcies sense recepta

El canvi de la normativa, que podrà ser efectiu d'aquí un parell de mesos, també en permetrà la publicitat

Una farmàcia de Barcelona

Una farmàcia de Barcelona / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts

Les proves per a l'autodiagnòstic del VIH es podran adquirir a les farmàcies sense necessitat de prescripció mèdica, tal com ha acordat avui el Consell de Ministres, a proposta de la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat.

En concret, el Govern ha aprovat un reial decret que modifica la legislació de productes sanitaris per a diagnòstic in vitro, amb què s'elimina la necessitat de prescripció per a la venda dels productes d'autodiagnòstic del VIH.

A més, segons el Ministeri de Sanitat, es permetrà la publicitat dirigida al públic d'aquests productes.

Fonts de Sanitat han precisat a Efe que les empreses interessades a comercialitzar a Espanya aquestes proves hauran de fer uns tràmits de comunicació a l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (Aems) i tenir preparades les etiquetes i les instruccions d'ús en espanyol, i amb això el procés pot trigar un parell de mesos.

L'acord adoptat avui s'emmarca en els objectius del Pla Estratègic de Prevenció i Control del VIH i altres infeccions de transmissió sexual 2013-2016, en què es fixa la promoció del diagnòstic precoç del VIH amb la finalitat de disminuir la proporció de persones no diagnosticades, segons ha informat el ministeri en un comunicat.

"És necessari millorar l'accés a la prova i a la seva realització, i això inclou l'ús de productes d'autodiagnòstic", ha recalcat el departament que dirigeix Montserrat.

A Espanya, un elevat nombre de persones que presenten infecció per VIH desconeixen que estan infectades, i el diagnòstic tardà de la infecció és un dels principals obstacles de la resposta a aquesta epidèmia, ja que augmenta la morbimortalitat associada i disminueix la resposta al tractament.

Per això, per facilitar l'accés a la realització de la prova, s'ha modificat la reglamentació per eliminar l'exigència de prescripció en la seva dispensació.

Els productes sanitaris per a autodiagnòstic del VIH no han estat disponibles al mercat europeu fins a dates recents. No obstant, en l'actualitat, ja hi ha productes que han obtingut el marcat CE i que es comercialitzen al Regne Unit i a França.

Notícies relacionades

Segons Sanitat, algunes empreses han mostrat el seu interès per la comercialització d'aquests productes a Espanya.

Els productes sanitaris d'autodiagnòstic es venen exclusivament a través de les oficines de farmàcia, i per això, segons el ministeri, aquest serà el canal de venda exclusiu per a aquests productes, si bé, a l'eliminar l'exigència de prescripció, les farmàcies els podran posar a disposició a través d'internet.