Els anti-Castor exigeixen la devolució de la indemnització

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia va mostrar ahir la seva «satisfacció parcial» després d’haver rebut la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que anul·la la indemnització milionària al fallit projecte de magatzem de gas Castor, situat davant mateix de les costes de Vinaròs (Castelló) i Alcanar (Tarragona).

El moviment social que ha lluitat per desmantellar aquest projecte celebra que el TC hagi anul·lat una indemnització que, en paraules de la seva portaveu, Cristina Reverté, és «il·legal i il·legítima». «L’empresa concessionària hauria de revertir la indemnització que ha rebut indegudament», va defensar. Reverté també reclama al Ministeri d’Energia que s’asseguri de «la restitució dels diners abonats pels consumidors, amb els interessos inclosos i amb la mateixa urgència que va pagar la indemnització».

La 'loteria' 

Per la seva banda, Evelio Montfort, també portaveu de la Plataforma, va ironitzar comparant la indemnització anul·lada pel TC amb la loteria: «La loteria Castor, un premi que el Govern espanyol ens fa a tots». Montfort va criticar el Govern perquè, «en lloc de beneficiar els que els voten, prefereix beneficiar els que els paguen les campanyes electorals». I va afegir: «Amb aquesta sentència es demostra que teníem raó, però tenim un problema, i és que pagarem un any més gairebé 100 milions d’euros i ja en van tres». El portaveu es refereix al fet que, malgrat la resolució del TC, l’endemà de conèixer-se la sentència el BOE va publicar, un any més, els cànons i peatges que assumeixen els consumidors per pagar el Castor.

Per la seva banda, l’alcalde d’Alcanar, Alfons Montserrat, es va mostrar convençut «que el Govern central complirà la llei» i que la sentència «posa en evidència la mala gestió del factor energètic».

El recurs català

Notícies relacionades

El TC va anul·lar la indemnització de 1.350,7 milions d’euros per a les empreses promotores del projecte de magatzem que fixava el decret llei de mesures del sistema gasista que el Govern va aprovar el 2014. En la seva sentència, el TC va estimar parcialment els recursos presentats pel Parlament de Catalunya, el  Govern i el grup del PSOE al Congrés i va acordar declarar «inconstitucionals i nuls» els articles del decret que establien una indemnització per la suspensió de l’activitat del magatzem. El TC considera que no concorria una «situació d’extraordinària i la urgent necessitat» que justifiqués aprovar un decret llei per «atribuir noves obligacions de pagament al sistema gasista».

El Govern va suspendre el setembre del 2013 l’activitat d’injecció de gas al Castor arran dels centenars de moviments sísmics registrats a la zona, i l’octubre del 2014 va acceptar mitjançant un decret llei la renúncia d’Escal UGS –participada per ACS en el 66,67%– a la concessió de la instal·lació. Els 1.350,7 milions es carregarien en el rebut del gas durant 30 anys.