Nit de Cap d'Any

Els otorrinos aconsellen no donar els 12 grans de raïm als menors de cinc anys

Adverteixen del risc d'ennuegada o asfíxia

 

  / ELISENDA PONS

1
Es llegeix en minuts

La Societat Espanyola d'Otorrinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll (Seorl-CCC) ha recomanat aquest dimecres que els pares no donin els tradicionals 12 grans de raïm de la nit de Cap d'Any als nens menors de cinc anys, davant el risc d'ennuegada o asfíxia.

Notícies relacionades

El vicesecretari general d'aquesta societat, Raimundo Gutiérrez, ha assenyalat que segons un estudi recent publicat a la revistaNurs Child Young, els grans de raïm consumits sencers "amb la pell i les llavors" són la tercera causa d'asfíxia relacionada amb el menjar en menors de cinc anys i per això recomana modificar-ne la forma, tallar-los a trossostreure'ls la pell i les llavors per, així, evitar un episodi d'aspiració. Normalment això ja es fa a moltes cases, tant per a petits com per a grans.

La majoria dels casos d'ennuegades, assenyala l'expert, es produeixen en nens menors de dos anys. Quan això passa, la tos originada per l'aspiració pot ser efectiva i aconseguir expulsar el que la provoca, però Gutiérrez explica que no sempre passa així, i per això es recomana precaució i evitar el raïm entre els més petits.