SALUT PÚBLICA

Baixa l'esperança de vida als EUA pels opiacis

Per segon any consecutiu, una situació que no es produïa des dels anys 60

1
Es llegeix en minuts

La mortalitat relacionada amb les drogues, i especialment amb les sobredosis de fàrmacs opiacis, ha contribuït a reduir l'esperança de vida dels nord-americans per segon any consecutiu, juntament amb l'empitjorament de les estadístiques de la mortalitat per malalties cardiovasculars.

El 2016, l'esperança de vida als Estats Units era de 78,6 anys, davant els 78,7 del 2015 i els 78,9 del 2014, segons les estadístiques publicades avui pels Centres de Control i Prevenció de Malalties (CDC).

"És la primera vegada que veiem un descens durant dos anys seguits des d'inicis dels anys 60", ha indicat a France Presse Robert Anderson, responsable de les estadístiques de mortalitat dels CDC. "I és necessari remuntar-se als anys 20 per trobar-ho de nou", afegeix.

Els opiacis

"El factor clau és l'augment de les morts per sobredosi", ha explicat. Durant molt temps aquest augment havia sigut compensat pel descens de la mortalitat deguda a les malalties cardiovasculars, però aquest descens s'ha frenat també.

A finals d'octubre, el president Donald Trump va qualificar la dependència dels opiaci com una "emergència de salut pública".

Es calcula que dos milions de nord-americans pateixen dependència dels opiacis, incloent-hi els medicaments analgèsics administrats amb recepta com l'oxycontin o el fentanil, així com l'heroïna, sovint barrejada amb substàncies de síntesi.

El descens de l'esperança de vida el 2015 va ser la primera registrada des del 2013, però en aquella ocasió la tendència no va tenir continuïtat l'any següent. 

Notícies relacionades

El 2016, els Estats Units van registrar 63.600 morts per sobredosi, 174 morts per dia, amb una taxa de mortalitat per sobredosi de 19,8 persones sobre 100.000, un increment del 20% respecte l'any anterior i el triple de les dades de 1999. Entre els adults de 25 a 54 anys, no obstant, la taxa de mortalitat per sobredosi és de 35/100.000.

"Les lúgubres xifres publicades avui pels CDC confirmen que estem en camí de perdre una generació d'americans per la dependència, una malaltia que es pot prevenir i curar", ha deplorat en un comunicat l'associació de lluita contra la toxicomania The Addiction Policy Forum, que ha recordat que el nombre de morts per sobredosi equival a la mort de tots els ocupants de tres avions Jumbo B-747 cada setmana.