AVENÇ TECNOLÒGIC

Un guant permet als muts parlar a través del mòbil

L'invent de dos nois italians tradueix a tots els idiomes en veu alta el llenguatge de signes

Un guant permet als muts parlar a través del mòbil. / periodico

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

El guant serà més elegant i funcional que el prototip actual. "Com el dels ciclistes de la Vuelta", diuen els inventors. Els cables que ara són visibles seran ocultats i comprimits en un circuit imprès. Sortirà al comerç a finals del 2018 i costarà uns 600 euros. No obstant, malgrat les modificacions, la funció serà la mateixa: traduir el llenguatge de signes dels sordmuts en paraules pronunciades en veu alta.

Una petita gran revolució, que permetrà als que pateixen aquesta minusvalidesa relacionar-se amb els altres d'una manera millor que fins ara. Perquè en lloc d'un llenguatge de signes, que entenen només els que l'han après, tots podran sentir la veu dels muts. I ells podran conversar en veu alta amb les altres persones i, si és necessari, fer discursos en públic. 

L'invent és de Francesco Pezzuoli i Dario Corona, el primer llicenciat en Ciències Informàtiques, i el segon, en Matemàtiques Aplicades. Tots dos, amb poc més de 70 anys sumant les seves edats, procedeixen del sud d'Itàlia, una terra sovint menyspreada per aspectes negatius del país. Tots dos són veïns de dos petits pobles, Maltignano i Castelraimondo, situats a la regió, en un altre temps considerada pobra, de les Marques. Es tracta de dos llogarets on els turistes no es paren, si no és per casualitat o necessitat.

El seu invent consisteix en un guant amb sensors, que es connecta via Bluetooth al telèfon mòbil. Una vegada posat el guant, la persona muda "comunica a través de la llengua dels signes", explica Pezzuoli. L'invent, que ha sigut batejat com a Talking Hands (mans parlants), capta i transmet els moviments de la mà a l'smartphone, que tradueix els gestos en paraules en veu alta. Així de senzill. "D'aquesta manera les persones sordmudes podran mantenir una comunicació bàsica amb tothom", afegeix Francesco. Si s'exceptua la fitxa electrònica, el guant no contindrà cap altra part metàl·lica, de manera que no resultarà incòmode. Els inventors han previst la fabricació de cinc talles diferents del guant. 

L'invent dels dos joves i els seus col·laboradors comporta avantatges encara més àmplies, perquè el guant telèfon no tradueix només el llenguatge dels signes en paraules en veu alta, sinó que permet que cada sordmut elabori el seu propi llenguatge de signes i el tradueixi en veu alta

Personalitzable

Això vol dir que un sordmut no s'haurà de sotmetre al llenguatge tradicional dels signes, sinó que podrà elaborar el seu propi vocabulari de gestos als quals donarà el significat que vulgui que tinguin, o al qual vol que es tradueixin. N'hi haurà prou que per a cada signe que trii, algú li gravi a l'aplicació del mòbil el significat que vulgui, sense haver de cenyir-se, com fins ara, a un vocabulari establert internacionalment.

L'operació anterior demostra que Talking Hands és altament personalitzable. Així mateix el dispositiu pot traduir els signes a qualsevol idioma parlat, perquè una vegada associat el signe a una paraula, es pot seleccionar l'idioma parlat pel sintetitzador vocal. 

Emergències

Notícies relacionades

Abans de llançar les campanes al vol per un invent que sembla l'ou de Colom, els inventors es van entrevistar amb l'Associació Nacional de Sords d'Itàlia per saber què en pensaven. "Ens van donar nombrosos consells", expliquen els joves. I van confirmar que seria "de gran ajuda principalment en moments d'emergència".

Després que una empresa nord-americana rebutgés el desenvolupament de l'invent per no tenir la tecnologia necessària, els dos joves van presentar el projecte a diversos concursos per a start-ups. Entre ells hi ha el R.O.M.E. Prize de la Maker Faire Rome del 2016, que els va atorgar 100.000 euros "pel projecte amb més impacte social" presentat. A part dels diners que hi van posar de les seves butxaques, són els 100.000 euros invertits en el desenvolupament de l'invent fins al final.