VIVIA AL VATICÀ

Mor l'arquebisbe de Boston que va encobrir abusos de sacerdots a nens

L'escàndol sota el mandat de Bernard Law va ser destapat pel 'Boston Globe' i retratat en l'oscaritzada 'Spotlight'

FILE - In this Aug. 2, 2002 file photo, Cardinal Bernard Law, of the Boston archdiocese of the Roman Catholic Church, testifies in Suffolk Superior Court in Boston. Law was answering questions about his knowledge and handling of the Father John Geoghan child sex abuse case. An official with the Catholic Church said Tuesday, Dec. 19, 2017, that Cardinal Bernard Law, the disgraced former archbishop of Boston, has died at 86. Law recently had been hospitalized in Rome.  (George Martell/Boston Herald via AP, Pool, File)

FILE - In this Aug. 2, 2002 file photo, Cardinal Bernard Law, of the Boston archdiocese of the Roman Catholic Church, testifies in Suffolk Superior Court in Boston. Law was answering questions about his knowledge and handling of the Father John Geoghan child sex abuse case. An official with the Catholic Church said Tuesday, Dec. 19, 2017, that Cardinal Bernard Law, the disgraced former archbishop of Boston, has died at 86. Law recently had been hospitalized in Rome.  (George Martell/Boston Herald via AP, Pool, File) / George Martell (AP)

1
Es llegeix en minuts

El cardenal Bernard Law, que va ser arquebisbe de Boston durant l'escàndol d'abusos sexuals a menors per part de sacerdots de la seva arxidiòcesi, ha mort aquest dimecres als 86 anys, segons ha confirmat el Vaticà. Law es va fer tristament famós per l'escàndol de pederàstia que va destapar el diari The Boston Globe The Boston Globeel 2002 i que després va ser retratat en l'oscaritzada pel·lícula Spotlight (2015). De resultes d'aquest cas, l'arquebisbe va haver de dimitir. Actualment vivia al Vaticà.

Law, arquebisbe de Boston entre els anys 1984 i 2002, feia uns quants dies que estava hospitalitzat. Al purpurat se'l va acusar de no haver pres mesures durant dècades contra els sacerdots que havien sigut denunciats reiteradament per abusos sexuals i que es va limitar a traslladar-los de parròquia. The Boston Globeel va considerar la "figura central" de l'escàndol. 

Nascut el 1931 a Torreón (Mèxic), Bernard Francis Law va ser ordenat sacerdot el 1961, i el 1973 es va convertir en el bisbe de Springfield-Cape Girardeau (Missouri) i després el 1984 va ser promogut com a arquebisbe metropolità de Boston (Massachusetts). El 1985, el papa Joan Pau II el va nomenar cardenal. Després de conèixer-se l'escàndol, Bernard Law es va veure obligat a presentar la dimissió com a arquebisbe de Boston, però Joan Pau II el va enviar a Roma i el 2004 el va nomenar arxipreste de la basílica de Santa Maria la Major, una de les més importants de Roma.

Notícies relacionades

Law va mantenir el seu càrrec al Col·legi Cardenalici i a la Congregació per als Bisbes, i per això va poder participar en el conclave en què es va elegir el papa Benet XVI el 19 d'abril del 2005. Durant tots aquests anys es va demanar a Benet XVI que el retirés del càrrec d'arxipreste, que no tenia poder però sí un  enorme prestigi, i només després de fer 80 anys, el 2011, el papa alemany el va substituir pel cardenal espanyol Santos Abril.

Durant tots aquests anys, Law ha viscut al Vaticà i mai s'ha prestat a declarar com li havia demanat la justícia nord-americana i tampoc ha concedit cap entrevista.