Escàndol a Roma per la mort del seu arbre de Nadal

arbolok

arbolok

2
Es llegeix en minuts
Efe

El gran avet que com cada any presidia la plaça de Venècia de Roma durant les festes de Nadal ha viscut aquest any una trista història i un tràgic final, ja que l'ajuntament l'ha donat per mort.

La seva trista història va començar fa alguns dies, quan l'ajuntament el va col·locar com cada any a la glorieta davant del monument al rei Víctor Manuel II, conegut com a Altar de la Pàtria. Tothom va poder veure el seu aspecte, bastant fràgil i despoblat de fulles i branques.

L'avet roig, que va ser objecte d'acudits i comentaris entre els romans i protagonista infeliç a les xarxes socials, va acabar batejat amb el nom de Spelacchio, una cosa així com Spelacchiopelat

Les comparacions amb el frondós avet del Vaticà que presideix la plaça de Sant Pere no es van fer esperar i l'alcaldessa de Roma, Virginia Raggi, va ser objecte de crítiques.

L'arbre cada dia estava més desfullat, fins que es va arribar a la tràgica conclusió: l'Spelacchio no estava malalt, ni el fort vent d'aquests dies l'havia deixat sense fulles... s'estava assecant perquè s'havia mort.

Fonts de l'ajuntament de Roma van confirmar al diari Corriere della Sera que l'avet "està mort".

Estrès

"Ha passat alguna cosa. És evident que ha patit un estrès massa gran per morir tan ràpid. Sense arrels un avet resisteix tranquil·lament un mes i mig", va explicar al diari un portaveu de l'oficina tècnica forestal, Stefano Cattoi.

L'Spelacchio té el seu propi compte a Twitter i en un dels seus últims missatges declarava: "Ja deia jo que em trobava estrany" i retuitejava la notícia de la seva mort.

La veritat és que cap dels arbres que s'han col·locat durant les festes de Nadal a Roma es tornen a replantar ja que són plantes que es talen per al manteniment dels boscos.

Però tenir un arbre que a poc a poc es mor al centre de la plaça de Venècia durant les festes de Nadal no és una cosa que agradi als romans.

Acusació als proveïdors

L'ajuntament acusa els proveïdors d'avets de la localitat alpina de Val di Fiemme, mentre que ells es defensen i expliquen que l'arbre va sortir cap a Roma en perfectes condicions. El problema, expliquen, és que durant el trasllat es devien trencar les branques.

Com en qualsevol mort, ja s'ha obert una investigació per part de l'Ajuntament de Roma.

Mentrestant, l'associació de consumidors Codacons ja ha demanat que l'arbre sigui retirat immediatament davant "el ridícul mundial que està fent l'Ajuntament de Roma". L'associació demana a més "responsabilitats" davant una operació que ha costat gairebé 50.000 euros a les arques de l'ajuntament.

L'Ajuntament de Roma haurà de decidir si deixar l'arbre mort, davant els ulls de turistes i romans, o acabar amb la seva història trista i retirar-lo.

"L'Spelacchio ha mort de mala sanitat", es llegia en un editorial d'avui del diari romà Il Messaggero en què s'assegurava que l'arbre ha mort "per la falta de professionalitat dels que l'han gestionat".

Notícies relacionades

Els ciutadans romans amb la seva habitual ironia ja han començat amb els seus missatges de condol: "Que se'n col·loquin les restes al Panteó, on reposen alguns reis d'Itàlia", proposen des de les xarxes socials.

"Ave Virginia, morituro et salutat", s'acomiada l'avet des de Twiiter. 

Temes:

Nadal Roma