El Parlament Europeu recolza l'ús de fosfats en el kebab

1
Es llegeix en minuts

El ple del Parlament Europeu ha recolzat aquest dimecres la proposta de la Comissió Europea per autoritzar l'ús de fosfats com a additius en la carn de kebab, tant de be, com de vedella i pollastre.

Els eurodiputats han rebutjat l'objecció plantejada per la comissió de Salut i Seguretat Alimentària de l'Eurocambra, que advocava per rebutjar aquesta proposta de Brussel·les. Aquesta iniciativa s'ha quedat a tres vots d'aconseguir la majoria absoluta necessària i ha rebut 373 vots a favor, 272 en contra i 30 abstencions.

Després d'aquest vot, l'Executiu comunitari podrà autoritzar formalment l'ús d'àcid fosfòric, difosfats, trifosfats i polifosfats com a additius en la carn de kebab. L'ús de fosfats és necessari, segons Brussel·les, per a l'extracció i descomposició parcial de proteïnes càrnies a fi de formar una pel·lícula de proteïnes en les peces verticals que permeti la seva unió i assegurar una congelació i un torrat homogenis.

Riscos cardiovasculars

La resolució rebutjada, en canvi, demanava bloquejar la seva autorització pels possibles riscos per a la salut humana. En particular, citava estudis del 2012 i el 2013 que vinculen la presència de fosfats en aliments amb més riscos cardiovasculars.

Notícies relacionades

L'eurodiputat d'Equio, Florent Marcellesi, ha lamentat el resultat final del vot i ha assenyalat que es tracta d'una "mala notícia" per als drets dels consumidors i per a la salut dels ciutadans europeus. "Els Verds buscàvem que les persones puguin menjar kebabs sense els riscos associats a additius alimentaris innecessaris i potencialment perillosos", ha explicat.

Per contra, l'eurodiputada del Partit Popular Europeu (PPE), Renate Sommer, ha defensat que "no existeixen proves que els fosfats tinguin efectes negatius per a la salut" i ha afegit que "la quantitat (de fosfats) que s'ingereix a través de kebabs és insignificant".