Carmena exigirà llicència al lloguer turístic superior a 3 mesos a l'any

L'Ajuntament de Madrid ultima la nova regulació que entrarà en vigor a partir del gener del 2018

El consistori encara no ha desenvolupat el règim sancionador per als que incompleixin la normativa

undefined38717972 gra575  madrid  02 06 2017   la alcaldesa de madrid  manuela171213094755

undefined38717972 gra575 madrid 02 06 2017 la alcaldesa de madrid manuela171213094755 / Fernando Alvarado

1
Es llegeix en minuts

L'Ajuntament de Madrid ultima la regulació dels pisos turístics: els permet, però sota control. A partir de l'1 de gener del 2018 els que lloguin la seva vivenda a la capital per més de 90 dies a l'any necessitaran pagar una llicència ja que es considerarà allotjament professional. Segons els càlculs del consistori, al voltant de 1.000 immobles hauran de pagar aquesta taxa, que encara no ha sigut fixada. Els propietaris que posin a disposició el seu pis per menys de tres mesos no necessitaran pagar aquest cànon ja que l'ajuntament enquadra la seva activitat en el marc de l'economia col·laborativa. La mesura, anunciada per l'alcaldessa, Manuela Carmena, haurà d'estar sancionada abans de final d'any.

Carmena ha explicat que encara no s'han establert les sancions per a qui infringeixi la normativa, aspecte que s'haurà d'abordar en els pròxims dies. "Creiem que això generarà consens. De sancions en tindrem, però de moment no en parlarem", ha assenyalat l'alcaldessa.

L'Ajuntament de Madrid farà un cens d'aquest tipus de pisos perquè la capital desenvolupi un turisme més sostenible i detecti les àrees que puguin estar saturades. Aquest mapa s'analitzarà juntament amb altres aspectes, com la sobreoferta d'hotels i altres serveis turístics en un pla especial per abordar el creixement de la ciutat. 

Segons Carmena, el consistori té plena potestat per fer la regulació a l'"interpretar" la llei de la Comunitat de Madrid del 1997. 

Aquest dimarts aquesta interpretació es presentarà davant la comissió de seguiment del Pla General d'Ordenació Urbana de l'Ajuntament. En els pròxims dies la proposta s'haurà de concretar per entrar en vigor a principis de l'any que ve.

Diferent de Barcelona

Notícies relacionades

La regulació a Madrid arriba després de la de Barcelona, aprovada pel consistori el juliol del 2016, que obliga tots els propietaris que lloguin el seu pis a turistes a pagar una taxa, sense fixar dies mínims. En un any, l'ajuntament va dictar 2.332 ordres de cessament d'activitat.  

Carmena no ha assumit el model barceloní i ha explicat que la seva regulació està inspirada en la que han portat a terme diverses ciutats europees.