Austràlia legalitza els casaments homosexuals

zentauroepp41224335 epa7493  canberra  australia   12 07 2017   los diputados ca171207085859

zentauroepp41224335 epa7493 canberra australia 12 07 2017 los diputados ca171207085859 / MICK TSIKAS

1
Es llegeix en minuts

El Parlament australià ha aprovat avui el projecte de llei per legalitzar els matrimonis entre persones del mateix sexe, en l'últim tràmit legislatiu perquè aquestes unions es puguin celebrar al país oceànic.

La Cambra baixa va rebutjar totes les esmenes i va donar llum verda al projecte del senador liberal Dean Smith, que ja va ser aprovat la setmana passada al Senat.

La iniciativa va ser presentada després de la celebració d'un sondeig postal no vinculant que va donar un resultat favorable a aquest tipus de casaments, i el seu reconeixement definitiu només queda pendent de la ratificació protocol·lària del governador general.

"¡Quin dia, quin dia per a l'amor, la igualtat i el respecte. Austràlia ho ha fet!", ha exclamat el primer ministre australià, Malcolm Turnbull, abans de la votació, mentre que el líder de l'oposició, Bill Shorten, ha subratllat que "l'Austràlia del demà comença amb el que es fa avui".

Només quatre vots en contra

La llei ha rebut el suport d'una majoria aclaparadora ja que només quatre legisladors han votat en contra de la llei, l'aprovació de la qual ha sigut rebuda entre aplaudiments i abraçades als escons i els càntics de la galeria que entonaven la coneguda cançó 'We are Australian' ('Som australians').

Diversos parlamentaris tenien bufandes o banderes arcoiris, que representen la comunitat LGTBIQ (Lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals, intersexuals i queers), que onejaven als afores del Parlament a Canberra entre la multitud que esperava per celebrar l'esperada decisió.

Segons un comunicat citat per la cadena local ABC del fiscal general d'Austràlia, George Brandis, que ha sigut emès després de la votació, "la reforma històrica entrarà en vigor el dissabte 9 de desembre del 2017".

25è país que legalitza les unions gais

La reforma, que converteix Austràlia en la 25a nació que legalitza els casaments homosexuals, modificarà la llei de matrimonis del 1961.

Aquesta llei havia sigut esmenada el 2004 per precisar que el matrimoni és exclusiu entre una dona i un home.

Notícies relacionades

El desembre del 2013, el Tribunal Superior va anul·lar una llei que permetia els casaments de persones del mateix sexe al Territori de la Capital Australiana per considerar que contravenia la llei federal de matrimonis del 1961.

Els estats de Tasmània i Nova Gal·les del Sud també han tombat propostes similars en el passat.