INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL

Un 'software' troba i escriu notícies sense periodistes

L'agència Reuters desenvolupa una eina que extreu la informació de Twitter

undefined40308428 onbarcelona twitter171018152503

undefined40308428 onbarcelona twitter171018152503

1
Es llegeix en minuts

L'agència de notícies Reuters ha desenvolupat un software d'intel·ligència artificial i aprenentatge automàtic (machine learning) que detecta, classifica, escriu i distribueix les notícies sense intervenció humana.

El programa, anomenat Reuters Tracer, analitza missatges de Twitter de forma massiva i a partir de 10 algoritmes arriba a generar i automatitzar tot el procés de producció de notícies que abans gestionaven nombrosos periodistes. 

En un article científic, els seus autors asseguren que el programa analitza 12 milions de missatges de Twitter al dia, i això li permet cobrir el 70% de les notícies diàries que generen les agències, organismes públics i oenagés, a més d'altres comptes. Amb aquestes alertes i creuant dades, pot redactar mininotícies que llancen l'alerta per ser posteriorment ampliades "més ràpid que qualsevol periodista".

El seu fort, asseguren, és la rapidesa a l'hora de comprovar les dades i difondre-les, però el seu principal defecte és que pot ser enganyat fàcilment per un exèrcit de comptes falsos (els anomenats bots). La seva especialitat és detectar accidents, conflictes i desastres naturals, no una altra mena d'informació més elaborada. Experiments d'escriptura automatitzada a través de robots no han arribat gaire lluny fins ara.

Notícies relacionades

Segons els seus autors, l'algoritme que detecta les notícies falses i rumors només és encertat en el 70% de casos si analitza 12 milions de missatges. Si analitzés 50 milions de tuits, podria arribar al 95%. Un altre problema és que només funciona en anglès, fet que la companyia de notícies presenta com una circumstància assumible.

La capacitat de càlcul que necessita el sistema és un altre dels seus grans inconvenients. Necessita un clúster de 13 nodes i un cost energètic considerable per als processos de màquines.