campanya de prevenció

Nova modalitat de robatori a comerços amb falsos revisors

Els lladres es fan passar per un tècnic per recopilar dades de la botiga i desactivar les alarmes

zentauroepp40009506 comercios barrio sant andreu170908215621

zentauroepp40009506 comercios barrio sant andreu170908215621 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts

La Policia Nacional avisa els comerciants d'una nova modalitat de robatori que consisteix en la utilització de falsos revisors que diuen ser de companyies de telecomunicacions o subministraments i que van als establiments per obtenir informació sobre la botiga.

En aquesta nova modalitat de robatori els lladres envien un fals tècnic amb l'excusa de revisions rutinàries per analitzar les mesures de seguretat del local comercial i de finques adjacents. Els presumptes revisors solen tallar les comunicacions amb la central d'alarmes i cometre el robatori un parell de setmanes després, en la majoria de les ocasions mitjançant el procediment del butron.

Segons informa la policia, el 'modus operandi' d'aquests delinqüents és "nou". Al·legant una revisió de la instal·lació, comprovacions rutinàries o suposades avaries, la inspecció dels lladres té com a objectiu estudiar els sistemes de seguretat del local comercial i de les finques adjacents, per realitzar posteriorment un robatori, mitjançant un butron o bé entrant directament en funció de les mesures de seguretat observades.

Per aconseguir ser creïbles sense aixecar sospites, es disfressen de personal tècnic, amb l'uniforme complet, i fins i tot amb falses acreditacions de les companyies que diuen representar. A més, aprofiten la visita per tallar la comunicació entre la central d'alarmes i l'establiment, de manera que impedeixen que es generi l'avís a la policia el dia del robatori. També eviten ser identificats fent el robatori fins almenys 15 dies després de la visita dels falsos revisors i apoderant-se o destruint els discos durs de gravació d'imatges.

Campanya i consells

Així, els agents de participació ciutadana han iniciat una campanya preventiva en què estan informant les diferents associacions de comerciants i establiments com joieries, estancs, administracions de loteries, entitats bancàries o pelleteries d'aquest nou procediment per evitar que caiguin en aquesta nova modalitat delictiva.

A través d'un fullet informatiu, els agents donen una sèrie de consells, entre els quals destaquen comprovar l'acreditació que porten aquests suposats revisors i cotejar amb la companyia la veracitat de la visita. La policia recomana no permetre mai el pas de suposats tècnics al local abans de verificar els seus serveis.

Notícies relacionades

De la mateixa manera, en cas de detectar una visita de falsos tècnics o una acreditació fraudulenta, s'ha d'avisar immediatament la policia; no s'ha d'informar mai persones desconegudes sobre els sistemes de seguretat instal·lats a l'establiment; fer la gravació d'imatges en un disc dur no localitzable; instal·lar un sistema d'alarma sonora amb línia telefònica protegida, no visible i separada de la resta de línies.

A més, recomana a aquells establiments que emmagatzemen al local comercial un volum considerable de diners en metàl·lic, que els retirin amb la màxima freqüència possible.