la víctima del cotxe bomba

L'home assassinat a Viladecans va intentar matar un mafiós italià

Els Mossos creuen que Xavier J. P. va estar darrere del tiroteig a Lloret de Mar de Gabriele Biondo

La investigació del crim del cotxe bomba suposa una immersió en el món del crim organitzat

zentauroepp41137602 viladecans 30 11 2017   esplosi m de un coche en un parquin 171130174942

zentauroepp41137602 viladecans 30 11 2017 esplosi m de un coche en un parquin 171130174942

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Xavier J. P., àlies el Gordo, l’home de 45 anys assassinat aquest dijous a Viladecans (Baix Llobergat) amb una bomba al seu cotxe, no només estava darrere dels atacs amb artefactes explosius contra el macrobordell Paradise de la Jonquera (Alt Empordà). També va intentar matar Gabriele Biondo, un cap de la Ndrangheta, la violenta màfia originària de la zona italiana de Calàbria.

L’assassinat frustrat del mafiós es va portar a terme a Lloret de Mar (la Selva) el 3 de febrer del 2012. A les 19.15 hores, Biondo conduïa amb la seva dona embarassada i el seu fill de 3 anys per un carrer de la urbanització Els Pinars. Dos homes, sobre una motocicleta de gran cilindrada, es van acostar per darrere i es van col·locar al costat del vehicle aprofitant un semàfor. Un d’ells va treure una pistola i va buidar el carregador.

Biondo va reaccionar abalançant-se sobre el seu fill per protegir-lo. Va encaixar tres o quatre trets a l’esquena. Un li va perforar un pulmó. El petit també va resultar ferit de bala, al cap. Després de la ràfega de foc, la dona es va reincorporar, va agafar el volant del cotxe i va conduir fins al centre hospitalari més pròxim. Biondo va veure tan a prop la mort que va donar el nom de Xavier J. P. mentre era atès. Però va sobreviure. Tant ell com el seu fill es van recuperar d’aquells trets. 

Canvi d’opinió

Al millorar, i segons fonts judicials, Biondo va canviar d’opinió i es va negar a col·laborar amb la investigació per resoldre aquest episodi. Mai es va detenir els dos motoristes. Encara que la sospita que un d’ells era Xavier J. P. sempre va tenir fonament per als Mossos, que amb el pas dels anys han anat reunint més elements que apunten que Biondo sabia qui l’havia atacat a ell i a la seva família. 

Biondo va ser detingut el juny del 2015 per la Guàrdia Civil. Els agents li van tirar la xarxa mentre la policia italiana portava a terme simultàniament una operació de gran abast a Calàbria que va acabar amb l’arrest de 34 persones, totes vinculades amb la Ndrangheta, que havien sigut capaces d’introduir a Itàlia més de quatre tones de cocaïna.

Biondo, amb 39 anys i tres després d’haver sigut tirotejat a Lloret, dirigia des de la Costa Brava una part de la xarxa que rebia dels càrtels colombians els enviaments de cocaïna. Des d’allà es distribuïen entre la màfia calabresa a través del port de Gioia Tuaro (Itàlia). 

De jove, Biondo havia estat a les ordres de Vincenzo Mussurici i va ser detingut amb ell a Benalmádena el 2000. Mussurici, després de ser extradit a Itàlia, va tornar el 2005 i va morir d’un tret a la nuca disparat per un motorista a la Milla d’Or de Marbella. Dies després, el motorista també va aparèixer mort en una cabina de telèfons de Roma. Li havien disparat.

El passat en què han de furgar els investigadors dels Mossos per trobar el responsable del cotxe bomba a Viladecans és complicat. Xavier J. P. va ser detingut per primera vegada el 1995 a Lloret de Mar –tenia 23 anys– per barallar-se amb un policia. Des d’aleshores, la seva trajectòria inclou tinença d’armes a Barcelona (1997), robatori amb violència a Benidorm (2008) o aquest mateix delicte i associació il·lícita a Canàries (2015). El 23 de desembre del 2012 va actuar –aparentment– contractat per una màfia de la prostitució contra el macroprostíbul Paradise. 

Acabat de sortir de la presó

Notícies relacionades

Per aquell atac, perpetrat amb un cotxe bomba que no va arribar a esclatar, va ser detingut el 2013. Actualment estava a l’espera de judici. La instrucció ja havia finalitzat. Es trobava en llibertat després de pagar una fiança de 10.000 euros i abandonar una presó preventiva que el va mantenir reclús diversos mesos.

Les indagacions dels policies catalans van poder acreditar que Xavier J. P. era el líder d’una banda, vinculada amb el narcotràfic, que acceptava treballs tan arriscats que ningú volia fer. Segons experts en el crim organitzat, el seu assassinat amb cotxe bomba «apunta» a un grup poderós i allunyat d’Espanya. Els Mossos col·laboren amb policies estrangeres per resoldre un cas preocupant.