El CAC demana a Youtube que retiri 26 vídeos homòfobs

El regulador de l'audiovisual català també reclama que s'eliminin continguts en webs, fòrums i blogs que inciten a l'odi

vvargas38121703 isl139 par s  francia   20 04 2017   vista de una pancarta c170425134450

vvargas38121703 isl139 par s francia 20 04 2017 vista de una pancarta c170425134450 / IAN LANGSDON

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha denunciat davant la fiscalia 33 continguts d'internet per incitar a l'odi i a la violència contra les persones del col·lectiu LGBTI.

Segons el CAC, els continguts denunciats "usen expressions denigrants i ofensives contra el col·lectiu LGBTI", qualifiquen l'homosexualitat de "perversió" i consideren que "es tracta d'una malaltia i un desequilibri mental".

En concret, el CAC ha denunciat 26 vídeos de Youtube, 1 vídeo de Dailymotion, 2 fòrums, 2 pàgines web i 2 blogs, i ha instat els proveïdors d'internet que allotgen els continguts perquè "els retirin de manera immediata". Segons el CAC, els continguts denunciats contenen amenaces, exhortacions o relativització de la violència contra el col·lectiu LGTBI i fins i tot alguns dels vídeos analitzats inclouen comentaris que proposen exterminar els homosexuals amb armes de foc.

Com a exemple, el CAC cita que en els continguts denunciats hi apareixen les expressions "Que els matin per maricons!", "Visca els neonazis i que es morin els putos homosexuals", "L'homosexualitat és una malaltia, un desequilibri mental i, més encara, químic", o "L'homosexualitat és tan anormal com una mà de sis dits". En 19 de les 33 referències analitzades, s'identifica les persones pertanyents al col·lectiu LGTBI amb la pedofília o la pederàstia, s'equipara l'homosexualitat amb anomalia ja sigui com a perversió sexual o parafília (8 referències) o com a malaltia mental (9 referències).

Estigmatització

A més, segons el CAC, es produeix una estigmatització del col·lectiu LGBTI que estableix un entorn discursiu favorable a l'agressió en el marc de les xarxes, ja sigui verbal, amb l'ús d'expressions denigrants i ofensives (en 23 referències), o amb l'amenaça, l'exhortació o la relativització de l'ús de la violència contra aquest col·lectiu (4 referències).

El CAC justifica l'actuació davant la fiscalia per "la possibilitat que la conducta detectada pugui ser susceptible d'un delicte tipificat a l'article 510 de la llei orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi Penal".

Notícies relacionades

El CAC també ha enviat l'informe a la Direcció General de la Policia de la Generalitat; al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat; al Col·legi de Periodistes de Catalunya; a la Subdirecció General de Serveis de la Societat de la Informació del Ministeri de Sanitat; al Consell Nacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transgèneres i Intersexuals; i a l'Oficina per la No Discriminació de l'Ajuntament de Barcelona.

L'organisme ja ha demanat en altres ocasions la retirada de continguts que fomenten la violència masclista, l'anorèxia, inciten al suïcidi o promouen la pederàstia.