Per la pluja

Una vintena de ferits al descarrilar un tren entre Màlaga i Sevilla

A Arahal ha sortit de la via el tercer vagó, que no ha arribat a bolcar

La línia havia tornat a funcionar poc abans, després que el servei s'havia interromput durant dues hores

Les fortes pluges a la zona, probable causa de l’accident. / EFE VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

La forta tromba d'aigua registrada a primera hora del matí a la Sierra Sur de Sevilla ha provocat el descarrilament d'un tren de passatgers de la línia de mitja distància Màlaga-Sevilla a l'altura del municipi sevillà d'Arahal, al quilòmetre 19. A causa del fang i l'aigua, un dels tres vagons ha sortit de la via, sense arribar a bolcar, i ha deixat 21 persones feridestres d'elles de gravetat, segons informa el servei coordinat d'Emergències 112.

El tren havia sortit de Màlaga cap a les 7.40 hores del matí en direcció a Sevilla amb 79 persones a bord. Era un dels primers serveis a cobrir el recorregut, ja que entre les 7.45 i les 9.25 hores el pas de trens havia estat interromput al detectar-se basses d'aigua al tram entre Arahal i Marchena.

L'accident, segons fonts del 112, ha tingut lloc al voltant de les 10.21 hores del matí. Els testimonis han relatat que a la via s'havia creat una bassa d'aigua i fang, i al passar-hi l'últim vagó ha fet “aquaplàning” i ha sortit de la via. “Hem sortit volant”, segons els testimonis recollits al lloc pel diari ABC, “durant uns 15 segons, el comboi ha fet bots en un trajecte de 300 i 400 metres”. De fet, a causa de l'impacte, fins i tot les taules han sortit disparades. Aquests testimonis afirmen que nombroses persones han resultat contusionades, i que entre els ferits hi hauria almenys una persona amb el maluc trencat.

Els serveis d'emergències s'han desplaçat immediatament a la zona, però a causa de la intensa pluja, que ha deixat fins a 150 litres per metre quadrat entre la mitjanit i les set del matí en aquesta comarca sevillana, ha sigut molt complicat accedir fins als accidentats. Així, alguns passatgers han pogut abandonar la zona per un petit camí, l'única via transitable, i també s'hi ha desplaçat un helicòpter per evacuar els ferits, encara que amb dificultats per aterrar pel mal estat de la zona, envoltada d'oliverars enfangats.

Per aquest motiu, la Policia Local ha hagut de sol·licitar als veïns que anessin amb els seus tractors a la zona perquè les ambulàncies s'havien quedat atrapades al fang. De fet, els agricultors que treballaven a la zona han sigut els primers a atendre els ferits a l'espera que arribessin els equips sanitaris. La presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, ja ha sol·licitat explicacions a l'empresa Adif per haver reprès el servei en aquestes condicions.

Degut a aquest accident, els trens de mitja distància entre Sevilla i Màlaga (en totes dues direccions) es veuen obligats a fer el trajecte per carretera. També s'han vist afectats els trens que uneixen Almeria i Sevilla, i els passatgers són traslladats en autobús en el tram Sevilla-Granada, segons informa Renfe a Twitter. Després de produir-se la incidència, Adif ha posat en marxa el protocol de seguretat i un avís a l'ajuda externa (Protecció Civil, Guàrdia Civil, 112...), alhora que ha mobilitzat el tren taller amb base a Còrdova per retirar el material ferroviari afectat i procedir a la reparació de la infraestructura ferroviària.

Notícies relacionades

Sevilla ha sigut una de les províncies andaluses més afectades pel primer temporal de l'hivern, amb un centenar d'incidències registrades durant la matinada. Segons el 112, les pluges caigudes a la comarca del Campo i la Sierra Sur han obligat a activar l'avís taronja entre les cinc i les vuit de la matí per fins a 40 litres acumulats en una hora. L'aigua ha obligat a més a tallar l'A-92, l'autovia que travessa tota la comunitat, al detectar-se basses en diferents trams entre els quilòmetres 55 i 74. També hi ha talls en carreteres secundàries, sobretot a l'entorn d'Arahal, on s'han desbordat diversos rierols, encara que sense arribar a inundar el centre urbà. L'avís meteorològic s'ha reduït a groc, encara que està actiu fins a mitja tarda.

Granada, el temporal, unit a les fortes ratxes de vent i la tempesta elèctrica, ha obligat a tancar l'estació d'esquí de Sierra Nevada, que en alguns punts ha registrat fins a 10 centímetres de neu. I a Cadis s'ha suspès el servei de catamarà a la badia.