El 44% dels europeus creuen que la dona ha de ser mestressa de casa

Les dones de la UE dediquen 21 hores a la setmana a la llar i els fills per nou els homes

La Comissió Europea considera clau un canvi en el comportament per aconseguir la igualtat

zentauroepp7324222 barcelona 22 11 2007 una ama de casa mira el programa de ant171120220902

zentauroepp7324222 barcelona 22 11 2007 una ama de casa mira el programa de ant171120220902 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez / Brussel·les

L’eurodiputat polonès d’extrema dreta Janusz Korwin-Mikke no és un cas aïllat a Europa ni és l’únic que pensa realment que les dones on han d’estar és a casa, tal com advertia la setmana passada des de l’hemicicle del Parlament Europeu. Un Eurobaròmetre publicat ahir per la Comissió Europea revela que el 44% dels europeus, homes i dones, comparteixen aquesta opinió malgrat que l’opinió va per barris i està molt més estesa entre els països de l’est que Korwin-Mikke coneix millor.

Bulgària és l’Estat membre amb una proporció més alta de persones que creuen realment que el paper més important del sexe femení és atendre la casa i la família (81%), davant d’Hongria (78%), Polònia (77%), la República Txeca (77%), Letònia (74%), Lituània i Eslovàquia (73%). A l’altre costat de la balança se situen Suècia (11%), Dinamarca (14%), Holanda (15%), França (27%), Alemanya (28%) i també Espanya (29%).

La fotografia curiosament es repeteix quan la pregunta plantejada és si el paper més important dels homes és guanyar diners. Així ho pensen també el 43% dels europeus i de nou aquest estereotip té una clara divisió geogràfica. Està molt més estès a Bulgària (81%), Hongria (79%), Eslovàquia (75%) i la República Txeca (72%) que en els tres països nòrdics, Holanda i Espanya, on menys del 27% comparteixen la idea que el paper del gènere masculí és principalment portar un sou a casa.

Són moltes les dades d’aquesta nova enquesta que revelen que la situació de la dona a la Unió Europea ha canviat poc i que el comportament té molt a evolucionar per arribar a una verdadera igualtat. «Les dones a Europa tenen dret a la igualtat, la seguretat i l’apoderament, però aquests drets no són encara una realitat. És necessari un canvi de comportament», sosté el vicepresident de la Comissió, Frans Timmermans.

Els fills i la casa

Notícies relacionades

Les tasques domèstiques i la cura dels fills, per exemple, segueixen estant essencialment en mans de les dones, que dediquen a aquesta activitat una mitjana de 21 hores a la setmana enfront de les nou que hi destinen els homes. El 73% dels europeus reconeixen que les dones treballen més que els homes a casa encara que la dada torna a amagar unes grans diferències de percepció entre el 59% de Romania i el 86% registrat a Espanya o Grècia.

Malgrat aquesta realitat, 9 de cada 10 europeus consideren que promoure la igualtat de gènere és important per a la societat i l’economia, els mateixos que pensen que no és acceptable que les dones cobrin menys que els homes mentre que 7 de cada 10 consideren que hi hauria d’haver més dones en llocs de decisió. De fet, el nombre de dones que ocupen l’escalafó més alt a les empreses segueix estancat i no arriba al 6% i la bretxa salarial en el 16,3% (14,9% a Espanya).